Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] funkcja mail()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
klumpus
Proszę o podpowiedź w następującej kwestii:
Jest sobie serwer windows/apache/mysql/php/xmail na którym dziala pewna aplikacja
jednym z jej zadan jest wysylanie maili do userów
wszystko dziala ok do czasu kiedy chce zmienic serwer poczy wychodzącej z lokalnego xmail (dziala na tym kompie) na zdalny dzialajacy na innym kompie.
edytuje sobie php.ini

[mail function]
SMTP=localhost na SMTP=XX.XXX.XX.XX
smtp_port = 25
sendmail_from = aa@bb.pl

a aplikacja z uporem maniaka wysyla potwierdzenia z konta na serweku pocztowym lokalnym (xmail)
jak go zmusic do wykorzystania zdalnego serwera?questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif?
pozdrawiam
akubiczek
Czy na pewno aplikacja korzysta z funkcji mail()?
klumpus
uwiarz mi na słowo.....:-)
devnul
a poprawnie zmieniłeś w pisy w php.ini?
kossa
Wydaje mi się, że tu SMTP=XX.XXX.XX.XX nie podajesz IP a nazwę konta/serwer - na home.pl serwer smtp to user.nazwa_konta.home.pl i ja tami mam podany u mnie w konfiguracji i tak działa, a reszta to tak jak Ty podałeś

Łukasz

----------------------
Przeniosłem Twojego posta ze
zduplikowanego tematu : )
---
~strife
klumpus
wydaje mi sie ze tak
dalem IP serwera zdalnego poczty
sprawdzilem ping-i na niego ida z tego kompa
port standard 25
i nazwe skrzynki ktora mam na tym serwerze

dlatego nie mam juz pomyslów i pytam na forum....:-(

ktos mi napisal ze lepiej zamist adresu IP serwera zdalnego uzywac nazwy w postaci
user.konto.domena.pl ale nie bardzo kumam o co chodzi?
moze ktoś sie domysla?
devnul
serwer smtp powinien być skonfigurowany tak żeby pozawalał wysyłać maile z kompa na którym jest odpalony skrypt lub w taki sposób żeby nie wymagał uwierzytelniania. do wysyłąnia maili z innego serwera smtp (z uwierzytelnianiem) użyj np klasy phpMailer

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.