Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zaawansowany wykres
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
darektbg
Witam !
Mam dość nietypowe zadanie do szkoły, bo muszę zrobić na podstawie tabelki piramidę wieku i płci ludności Polski. Cały problem polega na tym, że ani exel, ani open office nie tworzy tego typu wykresów. Może, ktoś może mi polecić jakiś program ? Owszem, mogę to zrobić na bloku milimetrowym, ale wykres wydrukowany całkiem inaczej się prezentuje winksmiley.jpg
Wykrywacz
A próbowałeś w Visio/Draw o ile pamiętam przynajmniej Visio ma całkiem niezły zasób różnego rodzaju wykresów.
php programmer
yyyyyy
a w php sie nie da ?
darektbg
Cytat(php programmer @ 10.04.2007, 15:27:39 ) *
yyyyyy
a w php sie nie da ?

no ... ba! Oczywiście, że się da i oboje dobrze o tym wiemy cool.gif
php programmer
no więc w czym problem?
darektbg
PHP traktuje jako hobby, ale chyba są jakieś granice fanatyzmu ;-)
php programmer
hmm
to zależy co to znaczy zaawansowany wykres,
zwykłe wykresy w php'ie robi się raczej łatwo
darektbg
Cytat(php programmer @ 10.04.2007, 16:44:52 ) *
to zależy co to znaczy zaawansowany wykres,

Przykładowy wykres:
http://www.geografia.vel.pl/map/photos/photo8.jpg

Swoją drogą ciekawe, że do 40 roku życia więcej jest mężczyzn, a póżnie się do odrazu zmienia winksmiley.jpg
Speedy
Żadne granice fanatyzmu winksmiley.jpg. Pamiętaj: W PHP wszystko zrobisz! biggrin.gif
Ten wykres wcale nie jest taki zaawansowany, a zrobienie tego chociażby w PHP, to żadna filozofia...
Na upartego wystarczyłaby tablica, w której dla danego roku (od 1 do 85 oraz 85+) byłaby przypisana liczba populacji mężczyzn i kobiet. Później można puścić to w pętlę i wygenerować słupki o stosownej długości ( można wykorzystać plik graficzny o wymiarach 1px/1px, który będzie następnie odpowiednio rozciągany np. za pomocą style="width:szerokosc_slupka"; ). Nadwyżkę liczby kobiet nad mężczyznami i mężczyzn nad kobietami można dla każdego roku wygenerować automatycznie w skrypcie.
Później pozostaje kwestia odpowiedniego wyglądu, która już zależy od zmysłu artystycznego twórcy.

ps. Istnieją gotowe biblioteki dla php umożliwiające generowanie wszelakich wykresów (tego, o którym mowa pewnie też). Są to m.in. php lot oraz xml/swf charts. Znaleźć można na google.
Ace
Polecam biblioteke chartdirector

http://www.advsofteng.com/gallery_bar.html

Do php, do python winksmiley.jpg do java do .net smile.gif Polecam. Zjedź na dół strony. Korzystałem z niego w wielu serwisach. Licencja z tego co wiem, też nie jest droga, poza tym jest też wersja shareware winksmiley.jpg (Dokleja 10 czy 15px od dołu w wynikowym obrazku winksmiley.jpg)
darektbg
Wykres zrobiony, jutro oddam do oceny. Zrobiony oczywiście w PHP w bardzo prosty sposób. W tablicy ilość mężczyzn i kobiet, pętla obliczająca nadwyżke. Dane przekazane do szablonu, który odpowiednio zmieniał szerokość słupków. Efekt średni, ale ważne, że jest ;-)
http://tbgpk.tbg.net.pl/wykres/1.bmp
jamiroquaika
Cytat(darektbg @ 16.04.2007, 19:41:52 ) *
Wykres zrobiony, jutro oddam do oceny. Zrobiony oczywiście w PHP w bardzo prosty sposób. W tablicy ilość mężczyzn i kobiet, pętla obliczająca nadwyżke. Dane przekazane do szablonu, który odpowiednio zmieniał szerokość słupków. Efekt średni, ale ważne, że jest ;-)
http://tbgpk.tbg.net.pl/wykres/1.bmp

Hej! potrzebuję podobną piramidę, ale php to dla mnie, jak na razie tongue.gif, czarna magia.
Prosiłabym o wskazówki (bardzo dokładne worriedsmiley.gif ) jak to zrobić. Aha, jakiś link do php byłby mile widziany.
mike
php.net

Nie masz za wiele możliwości, jedne z nich to:
1. Nauczyć się PHP i zrobić samemu;
2. Zlecić komuś kto potrafi i zapłacić mu.
jamiroquaika
Cytat(mike @ 4.06.2007, 23:15:47 ) *
php.net

Nie masz za wiele możliwości, jedne z nich to:
1. Nauczyć się PHP i zrobić samemu;
2. Zlecić komuś kto potrafi i zapłacić mu.

Pisząc tu o tym z góry zakładam opcję pierwszą, ale liczę na pomoc rolleyes.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.