Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: tworzenie gigantycznych ilosci rekordow
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
kukoc
juz nie raz mnie te przemyslenie spotyka i chcialbym uzystakc zapewnienie czy ten sposob jest jedynie prawidlowy czy moze jest cos lepszego

teraz tworze system akietowy i zastanawia mnie jak najlepiej powiazac grupy ankiet, z pytaniami dla grup i z odpowiedziami ankietowanych.

zeby nie zmieniac struktury tabel wychodzi mi takie rozwiazanie, ktore z reszta juz nie raz podgladalem w innych systemach

tabela ankietowani
| id_ankietowanego | id_grupy | email | innedanepersonalne |

tabela grupy_ankiet
| id_grupy | nazwa_grupy | innedaneuzupelniajace |

tabela pytania
| id_pytania | id_grupy |

tabela odpowiedzi
| id_odp | id_pytania | id_ankietowanego | txt_odp |
" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual

pominalem mozliwosc uzywania checkboxow, radio i select zeby bylo jaknajbardziej przejrzyste.

wyglada ladnie, jednak zastanawia mnie to ze po przeprowadzeniu badania na 10 grupach po 1000 ankietowanych po 10 pytan dla kazdego, powstanie mi w tabeli odpowiedzi 100 000 rekordow!

dajmy wiec 2 lata temu systemowi i ta tabela sie zajedzie... bedzie mozna w milionach liczyc rekordy.
akubiczek
Miliony rekordów, szczególnie takich malutkich, to pikuś. A gdyby miałoby być ich jeszcze więcej, to nie musisz pewnie przechowywać całej historii w tych tabelach; może będziesz mógł zrobić np. roczne podsumowanie i zarchiwizować stare dane.
Tom:-)
"akubiczek" ma racje to dobry pomysł w szczególności że zawsze możesz do tego wrócić smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.