Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [xml]Jak wyciagnac dane z XML'a?
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > XML
pataka
Witam, szukalem ale nie znalazlem odpowiedzi dlatego mam do was takie pytanie:
Jak wyciągnąć dane z pliku XML?

Mam plik w którym jest kilkadziesiąt wpisów, można by powiedzieć że jest to prosta baza danych oparta na tym wlasnie XML'u
  1. <prod_item nodeID="E83K7LG2" isNew="false" path="Photo"
  2. prod_img_thumb="/images/thumbs/Photo_t.jpg" prod_inactive="false" productFamily="Classic"
  3. promote_site="false" interest="Adventurer" title="Photo Classic" fullPath="/link do pliku w">
  4. <prod_equip nodeID="E83K7LGY" parentID="E83K7LG2" binoculars="false" camcorder_lg="false"
  5. camcorder_sm="true" cell="false" digital="true" flash="false" large="true" lighting="false"
  6. lightMeter="false" med="true" memoryCard="false" notebook="false" pda="false" pointshoot="false"
  7. range="false" slr="true" slr_pro="true" />

I takich wpisow jest kilkadziesiąt, na początek zależałoby mi na wyjaśnieniu jak wyciągnąć poszczegolne wartości do zmiennych, aby poźniej je wyświetlić, ew. zmnienić i zapisać ponownie, bądź z tego przygotować
zapis danych do SQL'a albo do innego pliku tekstowego
pataka
Witam was!
Mam taki problem z ktorym nie moge sobie poradzic i praktycznie nie znalazłem jakiegos rozwiązania, a juz zupelnie zlgupialem jak okazalo sie ze wstawiony przeze mnie na formum w dziale "Przedszkole" fragment kodu skopiowany z pliku z rozszerzeniem .xml i nagłowkiem xml'owym, nie będe wstawial całości, ale dam link do tematu:
Jak wyciagnac dane z XML'a?
mam cos co sie zaczyna:
  1. <?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>

I dalej są tagi <prod_home nodeID="E6FWT3GY" parentID="E6EYGLVD" red="true" blue="false" .... które kończą się niczym innym jak ">" i nie ma nic innego, żadnego tagu zamykającego w stylu </prod_home>...

Więc nie wiem czy to jest XML czy też nie?
A jesli jest to XML, jak z nagłowka wynika to jaki jest to XML, bo standardowo sa tagi otwierające i zamykające, a tu tego brak...
I czy można traktować ten plik jako bazę danych i jak wyciągnąć coś z tego pliku żeby to wykorzystać w zmiennych np. wybierając nodleID jak ID z SQL'a.
Dodam, że z tego pliku zbudowana jest mapa strony - i nazywa sie: sitemap.xml
Nie ma do tego innch powiązanych plików np. xsd, poprawnie go importuje excel, a mnie zależy na tym żeby wyciągnąc dane czy to tekstowe czy true/false...

----------
Przeniesione z drugiego watku.
--
dr_bonzo
Cienki1980
Otwieram

Zajrzyj np do tego wątku i przeszukaj forum. Było wiele razy o parsowaniu XML'a
dr_bonzo
Skoro nie jest to poprawny XML i taki SImpleXML go nie odczyta to pozostaja ci wyrazenia regularne.

Znajdz wszystkie tagi, potem ich nazwy i z kazdego taga wyciagnij atrybuty.

lub

(Nie wiem jak wyglada cala struktura pliku) Mozesz podopisywac na koncach tagow "/" tak zeby otrzymac <... /> i wtedy masz poprawny XML i bierz sie za niego np. simplexmlem
pataka
O to chodzi ze nie wiem czy jest poprawny czy tez nie bo nie mailem doczynienia z XML'em jako takim.
A te z ktorymi sie "spotkalem" byly wg. wczesniej opisanego schematu
Tu tag zamyka ...../> i po nim nastepuje nowa sekcja, choc jak "połamałem" to na sekcje - wszystko jest w jednej dlugiej linii to zobaczylem ze np. menu zrobione jest tak: <tag_1 NagId="ABCD1234" path="/katalog/" /><tag_1_1 NagId="ABCD1235" path="/katalog/podkatalog/" Title="Tytul"><tag_1_1 NagId="ABCD1235" path="/katalog/podkatalog/" Title="Tytul"></tag_1_1>

Ale ok, poszukam i poczytam o simpleXML - jakby co to wroce do tematu biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.