Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Konfiguracja php/mysql/apache dla wymagających
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
jastu
Witam,

mam pytanie niezwykłe i niecodzienne (wydaje mi się że znam odpowiedzi na te pytania ale chcę miec pewność).

Czy jest możliwość uruchomienia Mysql w wersjach 3 i 5 na różnych portach a na tym samym komputerze ?

Jak skonfigurować Apache by pliki php z wybranego folderu/serwera(VirtualHost) były parsowane przez php4 a pozostałe przez php5 (obecnie mam rozpoznanie po rozszeżeniu pliku php) ?

Czy załadowanie odpowiedniego pliku DLL przy wyłączonej safe_mode ( dzięki enable_dl ) pozwoli nam korzystać z OOP w php4 ?

Czy można zablokować w php.ini możliwość korzystania z funkcji ini_set() ?

Pzdr
mike
Cytat(jastu @ 20.04.2007, 12:52:02 ) *
Czy załadowanie odpowiedniego pliku DLL przy wyłączonej safe_mode ( dzięki enable_dl ) pozwoli nam korzystać z OOP w php4 ?
Nie musisz nic ładować, w PHP4 można pisać obiektowo laugh.gif
PiotrLegnica
Cytat
Czy jest możliwość uruchomienia Mysql w wersjach 3 i 5 na różnych portach a na tym samym komputerze ?

Jeśli komputer da radę trzymać dwa serwery MySQL, to czemu nie.
Cytat
Jak skonfigurować Apache by pliki php z wybranego folderu/serwera(VirtualHost) były parsowane przez php4 a pozostałe przez php5 (obecnie mam rozpoznanie po rozszeżeniu pliku php) ?

Najprościej to chyba, jak oba są na CGI (wymaga mod_mime i mod_actions):
Kod
# w ogolnej konfiguracji:
AddHandler php_script .php
Action php_script /sciezka/do/php5
# w konfiguracji virtualhosta/katalogu:
Action php_script /sciezka/do/php4

Cytat
Czy można zablokować w php.ini możliwość korzystania z funkcji ini_set() ?

Kod
disable_functions = ini_set
jastu
Jeszcze jedna wątpliwość - jak zmusić php by korzystało z wybranej bazy (np MySql 3.x bądz 4.x jeśli obie są zainstalowane ), numer jednego portu deklarujemy w php.ini - a co z drugim ? (nie wydaje mi się właściwe by obie bazy działały na tym samym porcie)

Dzięki za pomoc, zwłaszcza dot. serw. Apache.
sztosz
  1. <?php
  2. mysql_connect('localhost:odpowiedni port', 'uzytkownik', 'haslo')
  3. ?>

Czy może coś się w PHP zmieniło znacznie od czasu gdy ostatnio się nim bawiłem?
jastu
Skorzystałem z pomocy tongue.gif
Czy jest sposób na zmianę znaku "~" przy folderach prywatnych użytkowników w apache ( dyrektywa UserDir ) ?
pzdr
seaquest
RTFM. httpd.conf
To chyba staje się powoli bezsensowne.
jastu
Wydaje się, że jedynym rozwiązaniem tego problemu jest skorzystanie z Mod_ReWrite...,
Link (sekcja URL Layout). Jeśli faktycznie ReWrite jest jedynym rozwiązaniem (innego obecnie nie znam) pytanie mogło się wydawać bezsensowne.

Co do 2 serwerów MySql - komputer da radę, ale uruchomienie nie jest proste (konflikt usług systemowych).
sztosz
Wystarczy zainstalować chyba pod inną nazwą tą usługę.
seaquest
jastu: przejrzyj proszę manual do userdira.

Ty to robisz na Windowsie, że masz konflikt nazw? Jeżeli tak, to powodzenia z takim serwerem, jeszcze powiedz nam, że to XP albo Vista.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.