Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Co myslicie o narzedziach typu mambo albo joomle ?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
idas
Yo!
Co myslicie o tych narzedziach? Ja jesli juz tworze strone www to zazwyczaj robie wszystko recznie piszac w html, php, mysql i robiac grafike w photoshopie, flashu...
Ostatnio ktos mi wspominal o takich narzedziach i sie zastanawiam jak to sie sprawuje w praktyce - dobre to? Czy moze raczej zawsze lepiej pisac wszytko samemu i miec 100% kontroli nad wszystkim?

Pozdro
Łukasz O.
a od kiedy to joomla i mambo są narzędziami?
darektbg
Fakt, do narzędzi to raczej to nie należy cool.gif
Cytat
Narzędzie to urządzenie służące do bezpośredniego oddziaływania w procesie pracy na przedmiot pracy stanowiące wyposażenie człowieka lub maszyny. Większość prostych narzędzi jest maszynami prostymi.

Swoją drogą dość dziwne mi się to wydaje, tworzy kolega strony, a dopiero niedawno usłszyał o CMS ;-)
reelman
To wszystko "zależy" o jakich stronach piszesz.

Jeśli masz storzyć stronę gdzie będzie wiele, często aktualizowanych treści do tego dorobić jakiś sklep, forum newsletter to nie ma co się męczyć. Jeżeli ma być coś niestandardowego - lub uszyte wg dokładnych specyfikacji klienta to może być ciężko.
sagittariuspl
cmsy to bardzo wygodne rozwiązanie, ale prywatnie kładę nacisk na ich ustawienie pod klienta, instalację dodatków (odpowiednich, nie wszystkich) a i skórki robi się dziecinnie łatwo
BatGraf
...raczkuję co prawda, ale korzystam z cms php fusion. Wypróbowałem prawie wszystkie i z Mambo był jedynie kłopot z panelem admina i Operą, ale tak jak i Joomla są bardzo ładne - "plastyczne" Prawie zdecydowałem sie na php Blue Dragon, ale zostałem przy Fusionie.

Nie znam się na php prawie wcale, a udało mi sie nie dośc, że postawić, to jakoś zarządzać tym cmsem i myslę, ze jeśli zielony użytkownik, taki jak ja, moze dopasować cmcsa pod własne potrzeby, można spokojnie powiedzieć, ze jest to całkiem dobre rozwiązanie. Udało mi się dopasować skórkę, wg własnego pomyslunku, poprzestawiać wiele funkcji, opcji. Na temat php (na razie) wiem bardzo mało, a mimo wszystko jakoś poszło. Dość czytelnie to działa.

Moim zdaniem , jeśli trzeba zbudować coś, co ma byc potem wizytówką, musi byc jednak zrobione własnoręcznie. To ma być moje dzieło od A do Z smile.gif Więc poważniejsze projekty będę starał sie robić od podstaw. To moje zdanie, ale nie twierdzę, że słuszne smile.gif
idas
Cytat(darektbg @ 30.04.2007, 07:06:15 ) *
Swoją drogą dość dziwne mi się to wydaje, tworzy kolega strony, a dopiero niedawno usłszyał o CMS ;-)

Ja zawsze dostaje zlecenie od klienta i robie* wedlug jego wytycznych [pozniej praktycznie nic nie trzeba poprawiac, bo wszystko jest jak chcial winksmiley.jpg ]. Zastanawiam sie jakie dokladnie maja zastosowanie te CMS'y...moze sie tym zainteresuje

*robie, ale nie sam, a z grupa znajomych winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.