Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Data w phpMyAdmin
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
simon111
Witam
Tworząc sobie bazę danych użyłem narządzia phpMyAdmin dołączonego do programu KrasnalServ. Czy istnieje jakaś komenda dzięki, której mógłbym operować na datach?
Bo jak wpisuję w phpMyAdmin zapytanie SQL:

1. <?php
  2. SELECT MONTHS_BETWEEN(SYSDATE, data)
  3. FROM przeglad_naprawa;
  4. ?>

To mi wyświetla błąd. Nie mogę nawet wywołać prostej funkcji typu:

1. <?php
  2. SELECT SYSDATE
  3. FROM DUAL;
  4. ?>

Bo mi mówi że nie ma takiej tabeli (jakbym nie wiedział :? ). Bardzo proszę o pomoc w tej kwestii, bo nie wiem co mam teraz zrobić. Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam, narka. Simon
kossa
Cytat
Bo mi mówi że nie ma takiej tabeli (jakbym nie wiedział :? ).

nie rozumiem, to wiesz że nie ma takiej tabeli? i próbujesz wyciągnąć z niej dane?!

Łukasz
simon111
Cytat
nie rozumiem, to wiesz że nie ma takiej tabeli? i próbujesz wyciągnąć z niej dane?!

Sysdate to pseudokolumna przechowująca bieżącą datę systemową znajdującą się w domyślnej tabeli "dual". Przynajmniej tak jest w notacjach Oracle. Ale jak widzę phpMyAdmin (z krasnalServ) jakoś sobie z tym nie radzi. A nie chce mi się wierzyć, żeby nie można było operować na datach. Więc może instnieje jakieś inne zapytanie? sadsmiley02.gif
kossa
Operować na datach można, zajrzyj na dev.mysql.com. Between dobrze się sprawdza smile.gif

Oracle i MySQL różnią się składnią.

Łukasz
simon111
No i wyjaśniło się. Operować na datach w wersji 3.xx MySQL można tylko trzeba używać polecenia "to_days".
Pozdrawiam, narka.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.