Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] i [MYSQL] Nawigacja - poprzedni i następny rekord
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mariuszg
Mam taki problem.

Wyszukuje jakieś dane z bazy i wyświetlam rekordy jeden pod drugim.
Następnie klikam w na jednego i przechodzę do jego szczegółów
(coś jak na allegro wyszukuje aukcji i klikam - widzę jej opis).

Po wejściu do szczegółów chciałbym zrobić nawigację " poprzedni i następny " ale żeby to działało na tych wcześniej wyszukanych i posortowanych według określonej kolumny.

Męczę się z tym już 3 dni i nic mi nie wychodzi.
Mam takie coś ale to działa tylko według id nie uwzględnia wyszukiwania i sortowania. Jak dokładam opcję sortowania np według ceny lub wyszukuje tylko określone wiersze to wszystko się rozjeżdża.

1. $a = mysql_query("SELECT * FROM osobowe WHERE id >'$id' ORDER BY id ASC LIMIT 1");
  2. $nastepny = (mysql_num_rows($a)==1)?mysql_result($a,0):'';
  3.  
  4.  
  5. $b = mysql_query("SELECT * FROM osobowe WHERE id <'$id' ORDER BY id DESC LIMIT 1");
  6. $poprzedni = (mysql_num_rows($b)==1)?mysql_result($b,0):'';

Bardzo proszę o pomoc.
Może macie jakieś sprawdzone rozwiązania.

pozdrawiam Mariusz
Kamils2
moze daj te wyniki bpobrane w tablice np $tabilca['1'] i numerki zmeiniaj a potem pobieraj wynik z danej tablicy na podstawie adresu przy uzyciu get a nastepny poprzedni robsiz podobnie tylko pobierasz z numerek adresu i dajesz dzialanmie + lub - smile.gif cala filozofia
virusT
hmm.. na szybko wymyslilem cos takiego, ze dane ktore zostaly wyszukane wrzucasz do tablicy (powiedzmy samo ID). Teraz jak sortujesz np wg ceny musisz rowniez sortowac ta tablice wynikow. Potem to juz jest prosto wchodzisz w szczegoly i nastepny bedzie mial +1 nr tablicy a poprzedni -1.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.