Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Warunki, tablice i Mysql.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
tumeks
Witam! Mam pewien problem, w grze planuję zrobić questy (zadania) i nie mam koncepcji jak to rozwiązać.

Pierwsze pytanie to czy lepiej będzie trzymać wszystkie questy w tablicy? Czy lepiej w MySQLu?

Drugie to system wykonania questa powiedzmy jeśli będę miał 100 questów, to będę musiał w pliku wstawić ponad 100 warunków co na pewno spowolni prace serwera. Czy ma ktoś jakiś pomysł jak to inaczej rozwiązać?

Pozdrawiam
Tomasz

[+] edit
Proszę o poprawę tytułu tematu, w
przeciwnym razie wątek zostanie zamknięty.
---
~strife
rojmarek
a jak trzeba było rozwiązać zadanie 12te w grupie D?

troche więcej szczegółów... co masz za silnik, czy juz kiedykolwiek cos pisałeś..? co to ma być za quest...?
Grzyw
1) Zmień temat wątku, bo Ci się oberwie od moderatora:) / od tego typu uwag służy "Raportuj" : ) /~strife
http://forum.php.pl/rules.html#IV.2

Cytat
Pierwsze pytanie to czy lepiej będzie trzymać wszystkie questy w tablicy? Czy lepiej w MySQLu?

2) Wybrałbym MySQL. Masz PHPMyAdmina do zarządzania questami, w tablicach musiałbyś wszystko doklejać ręcznie. W praktyce SQL wyda Ci się szybszy niż ręczne manipulowanie z tablicami.
tumeks
Silnik gry sam od podstaw napisałem czyli całe www.knights.pl.

Questów ma być dużo np. quest w stylu:

"Zabij 15 wilków oraz 5 dzików";
"Ulepsz w kuźni przedmiot do +5";
"Wygraj 15 walk z postaciami i 5 z potworami";

o takie questy mi głownie chodzi, i na to wychodzi że do pierwszego questa musiałbym w pliku z walką z potworami dodać już dwa warunki, przy liczbie 100 questów tworzy się ogormna ilość warunków co na pewno by spowolniło znacznie serwer.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.