tumeks
11.05.2007, 22:19:25
Witam! Mam pewien problem, w grze planuję zrobić questy (zadania) i nie mam koncepcji jak to rozwiązać.
Pierwsze pytanie to czy lepiej będzie trzymać wszystkie questy w tablicy? Czy lepiej w MySQLu?
Drugie to system wykonania questa powiedzmy jeśli będę miał 100 questów, to będę musiał w pliku wstawić ponad 100 warunków co na pewno spowolni prace serwera. Czy ma ktoś jakiś pomysł jak to inaczej rozwiązać?
Pozdrawiam
Tomasz
[+] edit
Proszę o poprawę tytułu tematu, w
przeciwnym razie wątek zostanie zamknięty.
---
~strife
rojmarek
11.05.2007, 22:37:07
a jak trzeba było rozwiązać zadanie 12te w grupie D?
troche więcej szczegółów... co masz za silnik, czy juz kiedykolwiek cos pisałeś..? co to ma być za quest...?
Grzyw
11.05.2007, 23:47:35
1) Zmień temat wątku, bo Ci się oberwie od moderatora:)
/ od tego typu uwag służy "Raportuj" : ) /~strifehttp://forum.php.pl/rules.html#IV.2Cytat
Pierwsze pytanie to czy lepiej będzie trzymać wszystkie questy w tablicy? Czy lepiej w MySQLu?
2) Wybrałbym MySQL. Masz PHPMyAdmina do zarządzania questami, w tablicach musiałbyś wszystko doklejać ręcznie. W praktyce SQL wyda Ci się szybszy niż ręczne manipulowanie z tablicami.
tumeks
13.05.2007, 21:08:52
Silnik gry sam od podstaw napisałem czyli całe www.knights.pl.
Questów ma być dużo np. quest w stylu:
"Zabij 15 wilków oraz 5 dzików";
"Ulepsz w kuźni przedmiot do +5";
"Wygraj 15 walk z postaciami i 5 z potworami";
o takie questy mi głownie chodzi, i na to wychodzi że do pierwszego questa musiałbym w pliku z walką z potworami dodać już dwa warunki, przy liczbie 100 questów tworzy się ogormna ilość warunków co na pewno by spowolniło znacznie serwer.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.