Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Dziwny tabulator rozpoczynajacy ciag w polach input
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nu_moon
Witam.

Troche mnie zaskoczyl fakt (kiedys tego nie bylo i nie wiem co moze byc zle) ale w momencie gdy zwracam bazy danych np. login i wpisuje go w pole tekstowe jako value w operze i IE wystepuje pusty znak na poczatku (cos jak tabulator). W firefoxie tego nie ma - ktos wie z czym to jest zwiazane bo brakuje mi pomyslu co jest nie tak...

EDIT:

fragment kodu wyglada tak :
  1. <tr><td>login:</td><td><input type="text" name="login" size=20 value="
  2. <? echo $wiersz['login']; ?>" disabled>
  3. </td></tr>

pisanie czegokolwiek w pole value za pomoca 'echo' daje taki wlasnie efekt, niezaleznie czy jest to zmienna z bazy danych czy po prostu ciag znakow...
Cezar708
Może podasz przykład. Szczerze mówiąc nie rozumiem kiedy się pojawia. Może po prostu do bazy jest zapisywany razem z pustym znakiem na końcu.

Aby czegoś takiego uniknąć można na przykład użyć funkcji trim()

przykład

1. <?php
  2. $login = trim($_POST['login']);
  3. mysql_query("INSERT INTO users (login) VALUES ('$login');");
  4. ?>

może pomoże
nu_moon
Hm problem poniekad rozwiazalem sam:

pozbycie sie instrukcji echo z srodka kodu HTML pommoglo z tym ze teraz musze drukowac cala linijke za pomoca echo

1. <tr><td>login:</td><td><? echo '<input type="text" name="login" size="20" value="'.$wiersz['login'].'" disabled>'; ?>
  2. </td></tr>

Ktos mi moze wyjasnic co jest nie tak i dlaczego tak sie dzieje ? (jakies istotne zmiany w php ?)
Kicok
Cytat
(...) w operze i IE wystepuje pusty znak na poczatku (cos jak tabulator)
(...)
  1. <tr><td>login:</td><td><input type="text" name="login" size=20 value="
  2. <? echo $wiersz['login']; ?>" disabled>
  3. </td></tr>

A jesteś pewien, że między value=" a <? echo nie ma absolutnie żadnego tabulatora?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.