Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czas wykonywania skryptu. Jaki powinien być maksymalny dla CMS'a ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
starach
Witam.
Właściwie to się zastanawiam czy to nie powinno się znaleźć na hydepark'u,
no ale raz 10 % śmierć winksmiley.jpg

No i skasowałem 7 linijek które tutaj napisałem. Kurcze już sam nie wiem o co mi chodzi,
ale żeby nie zamieniać tego forum w czat powiedzcie mi czy PHP-Fusion jest dobrym porównaniem jeśli chodzi o szybkość generowania stron ? Na stronie z jednym niusem i dwoma komentarzami czas generowania strony wyniósł 0.033 sekundy, a mój nieskończony CMS na stronie która pobiera 5 niusów z bazy
miał w teście około 0.024 sekundy. Jeśli dodać że mój CMS nie ma jeszcze zrobionego cache to chyba nieźle,
jednak jak to będzie działać kiedy na stronę wejdzie 100 osób na raz ? Czas generowania wyniesie 3 sekundy ?

Zainstalowałem Fusion bo szukałem wydajnego sposobu pobierania ilości komentarzy do niusów.
Zdziwiłem się bo nic nowego nie znalazłem. Dla każdego niusa jest wykonywany SELECT COUNT ....
Zna ktoś jakiś szybszy sposób ? Powiedzmy policzyć komentarze do wszystkich niusów za jednym zamachem ?
Cysiaczek
0.1 wydaje się czasem maksymalnym dla przeciętnego CMS'a, który musi:

1. Zainicjować silnik (odczytanie konfiguracji itp.)
2. Okreslic zadanie jakim sie zajmie
3. Zainicjowac bazę danych (nawiazac polaczenie)
5. Pobrać dane i przetworzyć na postać czytelną (wszelkie mappery itp.)
6. Wykonać zadanie.
7. Wygenerować dokument.

Mój "stary" CMS w php 4 pisany "pół obiektowo" robił to w 0.05 sekundy bez cachu.
Obecnie framwork, który sobie napisałem bez cachu przy małym blogu wyrabia się w około 0.07 - 0.12
Duże obciążenie generuje autoloader i funkcje zarządzające logiką frameworka. Z kolei mała aplikacja bazująca na plikach .ini działa w granicach 0.03-0.04 sekundy.
Liczę, ze cache zaoszczędzi około 25-35% czasu.

Moze to Ci pomoże : )
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.