Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pytanie o logikę 1 małej aplikacji www
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
acztery
Witam,

Nie wiem jak to napisać więc piszę najbardziej łopatologicznie,

Klient chce mieć galerię na stronie, z tym że. ( tu się zaczynają zchody )

Kliet chce wybrać z dyzku np odrazu 100 obrazków. niechodzi o to aby 100 razy wybirał po 1 obrazku.

Jak juz wybierze te obrazki to zrobi się upload. i do bazy zostanie wysłane tyle insertów ile obrazków kazdy ma swoje id i kategorię która moze pojsc POSTEM.

No ale jak to zrobić szybko funkcjonalnie itp, z tworzeniem miniaturek.
Łukasz O.
1) wrzuca na serwer do katalogu - Ty ten katalog mielisz zdjęcie po zdjęciu (robisz miniatury i co tam jeszcze chcesz) dodajesz do bazy i już

2)
robisz flash'a z wyborem plików - wyskakuje okienko jak w windowsie (w sumie to to samo:P) klient wybiera wysyła... dalej tak samo jak poprzednio

3)
robisz aplet javy - znowu wywala Ci okienko podobne do windowsowego, w którym klient wybiera sowje pliki i robi upload wszystkich na serwer - Ty robisz potem co potrzeba z tymi zdjęciami (czyt. znowu to samo co poprzednio)
Turgon
Proponowałbym Ci podpatrzeć fotosik.pl ;] Mają takie możliwości na koncie Premium ;]
acztery
Łukasz O. to żeś mnie oświecił ....
Łukasz O.
a co innego chciałeś usłyszeć? jakie pytanie taka odpowiedź

formularz -> aplet (java,flash)/upload do katalogu przez ftp -> wybór kategorii -> wysyłanie POST'em -> odbierasz dane -> dla każdego pliku wykonujesz coś a'la $aImages->processImages(); processImages() dla każdego wysyłanego pliku wykonuje podstawowe zadania (sprawdzanie typu, tworzenie miniatury, przerzucanie do katalogu) -> skanujesz cały katalog albo dodajesz do lokalnej tablicy nazwy zdjęć -> tworzysz z tego stringa i wsadzasz do INSERT'a dodając wszystkie rekordy łącznie z kategorią wybraną przez usera jednym zapytaniem do bazy

da się optymalniej?
superfrajer
Zainteresuj sie tym:

Relay

Pozdrawiam
mls
Albo tym - SWFUpload - http://swfupload.mammon.se/
Turgon
A może wykorzystać Crona ? Albo coś co zrobi zaplanowane zadania.
Speedy
Cytat(Turgon @ 16.05.2007, 16:14:31 ) *
A może wykorzystać Crona ? Albo coś co zrobi zaplanowane zadania.

A po co?

Swoją drogą, w samym php + ewentualnie js się chyba tak nie da. Można dać gościowi dostęp do ftp, jak chce tak dużo na raz, bo innej opcji z wykorzystaniem wspomnianych przeze mnie języków nie widzę. Chyba, że w javie się da, jak jeden z przedmówców wspomniał, ale ja się, póki co, na javie nie znam, więc wypowiadał się w tej kwestii nie będę tongue.gif.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.