Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][js][(x)html] Dopasowanie zdjęcia
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
in5ane
Witam, jak można dopasować zdjęcie by się nie rozwalało, tzn. chcę aby było w rozmiarach 100px na 133px tylko, że niektóre się rozciągają albo jeszcze inaczej, a jak zrobić, żeby sie nie rozciągało tylko je tak sobie jakoś dopasowywało?

Poniżej screen:
I na tym pierwszym zdjęciu facet jest strasznie zwężony, a na drugim akurat dobrze się dopasowała ta dziewczyna:
Darti
No to są różne techniki:
- Albo zdjęcie obetniesz (jak funkcja Crop w programach graficznych), ale lepiej to robić ręcznie bo automat nie będzie wiedział gdzie na fotce jest twarz smile.gif
- Albo zmniejszysz proporcjonalnie, ale wtedy miniatury mają różne proporcje i tak ładnie nie układają się na stronie (bo rozsuwają pola przeznaczone dla miniatur)
- Albo określisz maksymalną wysokość lub szerokość i zmniejszysz zachowując proporcje obrazka tak, aby ani wysokość ani szerokość nie była większa od wcześniej ustalonych, a pozostała, niezakryta część obrazka dostanie jakieś wypełnienie (np u Ciebie jasnozielone)
in5ane
No ale to jest w serwisie z ogłoszeniami i to różnie się tutaj wyświetla (ostatnie 4 ogłoszenia), a wiem że można jakoś zrobić, że pokazuje np. lekko ucięte zdjęcie czy jakoś ale nie wiem jak (że samo się tak jakby ucina przy wyświetlaniu).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.