Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kolejny wysywig do kolekcji
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
SHiP
Witam ponownie winksmiley.jpg. Troche ucichłem na forum...

Ostatnio postanowiłem skorzystac w swoich projektach z edytorow wysywig, pobrałem tinyMCE ale jak się okazało on nie jest wcale taki tiny ;]

Postanowilem napisać cos swojego i po tygodniu z hakiem powstal mini edytor

http://janowlubelski.org/handyeditor/

Biorąc pod uwage ze ma 20x(300 linijek) mniej kodu niz tinyMCE(7tys linijek) myślę że się opłacało. Algorytm nie gubi sie w przypadku kodu napisanego przy pomocy styli(taki generuje fx) jak i zwyklego znacznikowego(ie, opera). Pozostaje jeszcze obsługa obrazków ale do tego już uzyje php aby uploadowac pliki na serwer. Czekam na opinie, komentarze.

ps. wiem ze kod sie nie validuje ale to wina iframu. <object> nie jest poprawnie obslugiwany przez ie a kod javascript odpowiedzialny za dynamiczne generowanie ramki jeszcze nie jest gotowy winksmiley.jpg
menic
Dla mnie bomba smile.gif
Przydaloby sie tylko aby kontrolki sie "zaciskały" tzn jezeli zaznaczysz pogrubiony text, to zeby literka B sie jakos zaznaczyła smile.gif

I jeszcze przydaloby sie mozilosc ustawienia palety kolorow. Z reguły taka ilosc jak teraz jest zbedna. smile.gif
Sokal
Ja pierdziu haha.gif
Takiego czegoś szukałem...

Jaka licencja? snitch.gif
SHiP
@menic: dzięki pomyślę nad wciskaniem przycisków, będzie z tym troche zachodu ale myślę ze da rade to napisać winksmiley.jpg Co do palety kolorow to też niegłupi pomysł ale mysle ze to nie jest sprawa pierwszoplanowa, narazie musze się zając obrazkami winksmiley.jpg

@sokal: Narazie licencji jako takiej nie ma, nie myslalem jeszcze o tym, ale jesli nie planujesz stworzyc systemu z darmowymi blogami to mozesz smialo uzywać smile.gif. Myślę, że w momencie ukonczenia pierwszej wersji stabilnej wypuszczę to na GPL
envp
Jak dla mnie super, mam nadzieję, że mogę używać w moich aplikacjach ?
kicaj
Ooo, ladny, tworzylem cos takiego kiedys:)

Uwag mam kilka:
- zauwaz ze rozne przegladarki generuja rozny kod HTML przy pomocy powyzszego edytorka, lepiej moze zastosowac do wszystkich ten sam sposob generowania, poprzez wylaczenie styli, a pozostanie przy prostych znacznikach: <b> <font> itp (np. w IE generuje znacznik <blockqoute> a w FF <div>)
- tutaj masz jak powinno sie odwolywac do js (zaden java script:nazwa() i onclick tez odpada) - http://domscripting.com/presentations/wd06...nobtrusive.html
- stosowanie "dodaj tabulator" w IE przesuwa calosc
eai
<br style="color: rgb(255, 204, 153);"> hmm style dla br?questionmark.gif
Troche dziwnie to wygenerowało
SHiP
Cytat(kicaj @ 19.05.2007, 22:33:50 ) *
Uwag mam kilka:
- zauwaz ze rozne przegladarki generuja rozny kod HTML przy pomocy powyzszego edytorka, lepiej moze zastosowac do wszystkich ten sam sposob generowania, poprzez wylaczenie styli, a pozostanie przy prostych znacznikach: <b> <font> itp (np. w IE generuje znacznik <blockqoute> a w FF <div>)
- tutaj masz jak powinno sie odwolywac do js (zaden java script:nazwa() i onclick tez odpada) - http://domscripting.com/presentations/wd06...nobtrusive.html
- stosowanie "dodaj tabulator" w IE przesuwa calosc

1. Firefox generuje style i dla mnie takie rozwiązanie jest najfajniejsze dlatego nie przekladam tego na znaczniki proste. Tj. zamiana nastepuje ale tylko wtedy gdy kod ze stylami zostanie zaladowany w IE/Operze ktore nie potrafią odczytać cssa. Tak wiec nie ma obawy ze jakikolwiek wygenerowany kod nie zostanie ponownie odczytany przez edytor.
2. Dzięki napewno to zastosuję ale to bardziej kosmetyka, narazie musze zadbać aby to działało winksmiley.jpg
3. Huh, węsze bład IE, będę musiał o tym poszukać na google

Cytat(eai @ 20.05.2007, 06:20:02 ) *
<br style="color: rgb(255, 204, 153);"> hmm style dla br?questionmark.gif
Troche dziwnie to wygenerowało

Dzieki za spostrzegawczość, silnik gecko generuje takie glupoty. Dodalem filtrowanie parametrow znacznika <br /> ;]
TranceAddict
ale cacuśne biggrin.gif mi sie bardzo podoba co do funkcjonalności jak i wyglądu nie mam zadnych zastrzezen, chetnie skorzystam z pierwszej wersji stabilnej smile.gif
skowron-line
@SHiP no genialny bez zbednych fajerwerkow kawal dobrej roboty i przylaczam sie do pytania jednego z poprzednikow czy mozna to stosowac w naszych aplikachach??

edit:// jak wpisuje odnosnik to sie nie pojawia
tiraeth
Dodaj jeszcze, żeby jakoś odznaczało, który toolbutton jest wciśnięty smile.gif

Także poproszę o pytanie, czy można go wykorzystać w swoich aplikacjach smile.gif

8/10 smile.gif
revyag
Przyjemnie to wygląda i do podstawowych czynności edycyjnych się nadaje smile.gif
Chwalisz się że jest masz wielokrotnie mniej kodu od tinyMCE. Porównanie według mnie całkiem nietrafne, dlaczego ? Wystarczy spojrzeć na listę features tinyMCE, jakie ma możliwości.

Niemniej fajna sprawa taki swój mały edytorek, jeśli zaczniesz go rozwijać, to w przyszłości ciekawy projekt może z tego wyjść smile.gif
widmogrod
Brawo! świetnie się prezentuje .. oby tak dalej smile.gif 10!
sf
Bardzo fajne, ale jeśli nie wyjdzie na LGPL, tylko na GPL to po prostu większość osób tego nie użyje ;]
SHiP
Cytat(skowron-line @ 20.05.2007, 19:45:36 ) *
@SHiP no genialny bez zbednych fajerwerkow kawal dobrej roboty i przylaczam sie do pytania jednego z poprzednikow czy mozna to stosowac w naszych aplikachach??

Cytat(tiraeth @ 20.05.2007, 19:56:59 ) *
Dodaj jeszcze, żeby jakoś odznaczało, który toolbutton jest wciśnięty smile.gif
Także poproszę o pytanie, czy można go wykorzystać w swoich aplikacjach smile.gif

Co do uzytkowania - jak już wspomnialem nie jestem pewny co do licencji jaką wybiorę ale jesli nie tworzysz systemu darmowych blogow typu jogger.pl, bblog.pl, wordpress.com czy cos takiego to mozesz smialo korzystac i dołączac do swoich projektów. Po prostu sam planuję cos takiego wypuścić niebawem i nie chce aby mi tu konkurencja z moich pomysów czerpała ^^

Nad wciskaniem właśnie pracuję smile.gif

Dzięki za liczne komentarze

Cytat("revyag")
Chwalisz się że jest masz wielokrotnie mniej kodu od tinyMCE. Porównanie według mnie całkiem nietrafne, dlaczego ? Wystarczy spojrzeć na listę features tinyMCE, jakie ma możliwości.

Dlatego to jest edytor dla tych których zaawansowane opcje rysowania są zbędne.
tiraeth
Cytat
Co do uzytkowania - jak już wspomnialem nie jestem pewny co do licencji jaką wybiorę ale jesli nie tworzysz systemu darmowych blogow typu jogger.pl, bblog.pl, wordpress.com czy cos takiego to mozesz smialo korzystac i dołączac do swoich projektów. Po prostu sam planuję cos takiego wypuścić niebawem i nie chce aby mi tu konkurencja z moich pomysów czerpała ^^

W takim razie, czy mogę prosić a jakąś paczuszkę tgz z handyEditor? smile.gif Nie chce mi się po kolei każdego obrazka do menu ściągać smile.gif
SHiP
@tiraeth smile.gif - specjalnie dla ciebie http://www.srodek.fc.pl/files/handyeditor-0.8.tar.gz
(aby pobrac tekst, przed wyslaniem wystarczy wywolac funkcję handyEditor.getSource(); ktora zwraca gotowy kod html)
Przy okazji zebralem do kupy to co montowalem przez ostatnich kilka dni, mianowicie obsluge obrazkow winksmiley.jpg.
Nowa wersja pod tym samym adresem - http://janowlubelski.org/handyeditor/

Niestety floatowanie obrazkow i tekstu lekko sie gubi, ponadto wpisanie tekstu za obrazkiem w operze jest praktycznie niemozliwe ;/ Wciskanie lekko poczeka winksmiley.jpg. W nastepnej wersji bedzie obsluga obiektow flash mianowicie filmy YouTube itp.

---
Witam, to znowu ja winksmiley.jpg. Wyszla pierwsza jako tako nadająca się do uzytku wersja mojego wysywiga.
Paczka do pobrania: http://www.srodek.fc.pl/files/handyeditor-1.0.tar.gz
Nowa wersja pod tym samym adresem - http://janowlubelski.org/handyeditor/

Wszelkie informacje na temat licencji(jednak wybralem CC), znanych bledow itp. pod odnosnikiem.
bim2
To jest coś. GRATULACJE!! Napewno użyje Rkingsmiley.png
AxZx
świetne narzędzie
lekkie, szybko wszystko elegancko działa.
ferr
Fajne i ladne smile.gif

Aczkolwiek przydaloby sie wyrzucic onclicki z dokumentu i takie tam, ale to bylby juz szczyt pedantyzmu winksmiley.jpg
Speedy
Bardzo fajne smile.gif. Dobry pomysł z tym minimum opcji edytora. Niektóre bardziej zaawansowane ficzery z reguły są zbędne.
Bastion
SHiP: co mogę powiedzieć, koparę zbieram z podłogi smile.gif dla mnie super. Czekam na decyzję odnośnie licencji - może jednak LGPL - a jak nie, chętnie wykupię smile.gif
Turgon
Edytor <wow>, ale znalazłem taki jeden wkurzający tyci mankament winksmiley.jpg Jak wcisnę jakiś link w edytorze, to otwiera mi się w jego ramce ta strona. A chyba powinna na całej stronie jak coś się otworzyć winksmiley.jpg
SHiP
Cytat(Bastion @ 11.07.2007, 09:03:49 ) *
Czekam na decyzję odnośnie licencji - może jednak LGPL - a jak nie, chętnie wykupię smile.gif

Narazie pozostanie na CC. Zastanawiałem się nad LGPL ale to umożliwia włączenie edytora do zamknietych projektow(tutaj czułbym sie lekko wykorzystany ^.^). Co do wykupienia. W życiu nie pomyslałbym ze ktoś coś takiego zaproponuje winksmiley.jpg. Ale przemyślałem to i moge pójsc na układ - ktoś wykupuje, wszyscy korzystają(LGPL).

Cytat(Turgon @ 11.07.2007, 10:12:44 ) *
Edytor <wow>, ale znalazłem taki jeden wkurzający tyci mankament winksmiley.jpg Jak wcisnę jakiś link w edytorze, to otwiera mi się w jego ramce ta strona. A chyba powinna na całej stronie jak coś się otworzyć winksmiley.jpg

Jaka przeglądarka? To jest lekko niemożliwe winksmiley.jpg w trybie designMode klikanie w linki sie deaktywuje...
Turgon
Mozilla Firefox 2.0.0.1 Ubuntu Edgy Efts 6.10 :-) I jednak się nie deaktywuje w moim przypadku.
Bastion
Cytat(SHiP @ 11.07.2007, 12:24:41 ) *
Ale przemyślałem to i moge pójsc na układ - ktoś wykupuje, wszyscy korzystają(LGPL).

Imho lekko bez sensu - bo ja jestem zainteresowany kupnem, ale dlaczego miałbym kupować ( i pewnie po droższej cenie ) aby taki dajmy na to T. miał potem za free ? tongue.gif Podaj cene
SHiP
Cytat(Bastion @ 11.07.2007, 11:31:22 ) *
Imho lekko bez sensu - bo ja jestem zainteresowany kupnem, ale dlaczego miałbym kupować ( i pewnie po droższej cenie ) aby taki dajmy na to T. miał potem za free ? tongue.gif Podaj cene

W sumie masz rację. Osoby chętne proszę o kontakt przez PM.

Niebawem wrzuce nowa wersje edytora, musze dopracowac silnik parsujący kod html bo nadal czasami glupoty wychodza.
{VeTeR}
Super edytorek, dotychczas uzywalem FCKeditor, ktory jest troszke za bardzo rozbudowany szczegolnie dla osob ktore o HTMLu nie maja pojecia. Twoj edytor jest prosty, przejrzysty, idealny dla zwyklych zastosowan.
Mam propozycje, zeby byla opcja podgladu strony, np popup jakis.

Czy moglbym go uzyc na stronie http://chill-label.pl/, tak aby artysci mogli edytowac info o sobie?
SHiP
Witam ponownie. Kolejna wersja - 1.1 - handyEditora jest już dostępna smile.gif
Paczkę można pobrać z http://srodek.info/files/handyeditor-1.1.tar.gz

Zapraszam do testów: http://janowlubelski.org/handyeditor/

Poprawiłem 6 bardzo denerwujących błędów. Pozostały jeszcze 4 mniej ważne, które nie zagrażają bezpośrednio zdrowiu użytkownika winksmiley.jpg.

W kolejnej wersji, która ukaże się już niebawem zmianie ulegnie system wywoływania poleceń. Jak już ktoś wspomniał linki typu java script:, onclicki itp. nie sa zbyt eleganckie. Postaram się zaimplementować także upraszane przez wielu 'wciskane przyciski' chociaż powiem szczerze, że nie mam pojęcia jak się za to zabrac ^.^.

Zmianie ulegla lekko licencji, wciąż CC ale juz bez zastosowan komercyjnych.

ps: dlaczego nikt mi nie powiedzial ze mam literowke w tytule? winksmiley.jpg wysIwYg powinno byc...
NuLL
Projekt fajny smile.gif Ladnie napisany smile.gif Z tylko z mojego np punktu widzenia bezuteczny ze wzgledu na licencje.
{VeTeR}
Cytat(SHiP @ 13.07.2007, 16:52:50 ) *
ps: dlaczego nikt mi nie powiedzial ze mam literowke w tytule? winksmiley.jpg wysIwYg powinno byc...

tak ladnie to napisales ze nikt nie chcial cie stresowac smile.gif

pozwolilem sobie pomniejszyc logo

Cytat(NuLL @ 13.07.2007, 16:57:47 ) *
Z tylko z mojego np punktu widzenia bezuteczny ze wzgledu na licencje.

Uwazam ze licencja jest ok. ktos uzywa dla siebie moze koszystac za darmo. Jak firma bedzie chciala zapewne da sie to jakos ugadac [ $ ] smile.gif
NuLL
Cytat
Uwazam ze licencja jest ok. ktos uzywa dla siebie moze koszystac za darmo. Jak firma bedzie chciala zapewne da sie to jakos ugadac [ $ ]

Albo uzyc czegos co jest poprostu darmowe winksmiley.jpg Przepraszam za OT smile.gif
SHiP
Dokładnie po roku postanowiłem popracowac troche nad tym edytorkiem winksmiley.jpg. I tak oto po kilku(nastu) godzinach zmagań ukonczyłem pierwsza beta wersję lini 2.0 winksmiley.jpg Napisałem wciskanie, zoptymalizowałem kod w niektórych miejscach. Usunąłem zbedny plik ramki( content.html ), Ogólnie edytor zajmuje miej miejsca, uruchamia się szybciej i ma nową funkcjonalność - wciskanie przycisków winksmiley.jpg. Oczywiście to nadal wersja beta. Jest kilka malych bledowm które muszę poprawić. Planuję w wolnym czasie przebudowanie silnika generującego poprawny kod html co zwiększy niezawodność edytora.

Ponadto dopisałem protekcję bloków kodu źródłowego(code/html/js/sql/php)
[ code ] <kod html> [ /code ]
dzięki czemu, po przejsciu do trybu html nie otrzymujemy & lt; zamiast < co jedynie zwiększało nieczytelność
Jesli ta opcja jest zła pogońcie mnie winksmiley.jpg. Jeśli znaleźliście jakies uchybienia tez napiszcie o tym.
W pełnej wersji handyEditor 2.0 ma być wydany na licencji GPL. Nikt nie chciał kupic poprzedniej wersji(oprocz 2-3 firm i Bastiona, ktorzy sie szybko wycofali) więc dodałem button z prośbą o dotacje winksmiley.jpg.

Link do live demo: http://srodek.info/handyEditor2/handyeditor2.html
Paczka http://srodek.info/files/
bełdzio
popracuj nad
Cytat
blockquote
; zamiest odznaczyc cytat dodaje sie kolejny smile.gif
.radex
ładnie wygląda, dobrze (przynajmniej z moich obserwacji) działa, no i działa pod Operą winksmiley.jpg Wiele WYSIWYGów pod Operą nie działa.
devnul
Cytat
Wiele WYSIWYGów pod Operą nie działa.

największe i co za tym idzie najbardziej znane działają bez problemu
Cytat
ładnie wygląda
to raczej żadna zaleta, raz że można zmienić dwa że kwestia gustu

do dodawania obrazka przydałoby się coś bardziej rozbudowanego (z możliwością definicji kilku prostych parametrów takich jak alt i opływanie tekstem), zauważyłem też że w stosunku do poprzedniej wersji brak kolorów. IMHO powinny wrócić (byle dało się łatwo zmienić paletę - tak aby użytkownik nie robił różowych akapitów co by np kompletnie psuło koncepcję strony).

Nie wiem czy to zamierzone ale kod wygenerowany po wciśnięciu przycisku "Pokaż kod źródłowy" jest czasem inny od tego generowanego przez edytor po przejściu w tryb edycji html.

Dodanie znacznika more wygląda w trybie podglądu okropnie (wielki prostokąt z przerywaną linią jako border pusty w środku (coś na 50/60px wysokości).

I taka mała sugestia odnośnie tegoż more. Służy on chyba z założenia do rozbicia tekstu na dwie części (wstęp/zjawka i rozwinięcie), więc można przypuszczać że na stronie z np listą newsów nie pojawi się dalszy ciąg "treści" po znaczniku more - co, jeśli nie zjawka nie będzie obrabiana dodatkowo po stronie serwera może pokżaczyć stronę bo np more będzie wstawione w środku paragrafu lub innego znacznika który nie zostanie zamknięty. Dlatego moja propozycja jest taka żeby automatycznie zamykać wszystko do wystąpienia more i traktować to jako osobny dokument (rozbicie na paragrafy czy tam divy osobne. Jakbym mówił nie jasno to przykład o co mi chodzi.
W chwili obecnej kod wygląda tak:
  1. <div> lorem ipsum<!--more--> dolor sit amet</div>

a ja proponuję zrobić aby było tak
  1. <div> lorem ipsum</div><!--more--><div>dolor sit amet</div>
SHiP
@Bełdzio: oczywiście popracuję, też zauważyłem ten mankament ;]

Cytat(devnul @ 20.07.2008, 15:21:27 ) *
do dodawania obrazka przydałoby się coś bardziej rozbudowanego (z możliwością definicji kilku prostych parametrów takich jak alt i opływanie tekstem),

Myślałem o tym i wprowadzę to w przyszłych wersjach. Aktualnie mozna zmienić oplywanie zaznaczając obrazek i wybierając przycisk opływania

zauważyłem też że w stosunku do poprzedniej wersji brak kolorów. IMHO powinny wrócić (byle dało się łatwo zmienić paletę - tak aby użytkownik nie robił różowych akapitów co by np kompletnie psuło koncepcję strony).

Już to przemyślałem. Zmiana palet kolorów po przez klasy css tak. Dowolna zmiana kolorów nie winksmiley.jpg.

Nie wiem czy to zamierzone ale kod wygenerowany po wciśnięciu przycisku "Pokaż kod źródłowy" jest czasem inny od tego generowanego przez edytor po przejściu w tryb edycji html.

Tego przycisku nie będzie winksmiley.jpg. To tylko dla beta wersji aby mniej wiecej był podgląd na bierząco.

Dodanie znacznika more wygląda w trybie podglądu okropnie (wielki prostokąt z przerywaną linią jako border pusty w środku (coś na 50/60px wysokości).

Mój błąd nie wrzuciłem jednego obrazka do pliku/na serwer.(naraz pojawi sie w demie online)

I taka mała sugestia odnośnie tegoż more. Służy on chyba z założenia do rozbicia tekstu na dwie części (wstęp/zjawka i rozwinięcie), więc można przypuszczać że na stronie z np listą newsów nie pojawi się dalszy ciąg "treści" po znaczniku more - co, jeśli nie zjawka nie będzie obrabiana dodatkowo po stronie serwera może pokżaczyć stronę bo np more będzie wstawione w środku paragrafu lub innego znacznika który nie zostanie zamknięty. Dlatego moja propozycja jest taka żeby automatycznie zamykać wszystko do wystąpienia more i traktować to jako osobny dokument (rozbicie na paragrafy czy tam divy osobne. Jakbym mówił nie jasno to przykład o co mi chodzi.
W chwili obecnej kod wygląda tak:
  1. <div> lorem ipsum<!--more--> dolor sit amet</div>

a ja proponuję zrobić aby było tak
  1. <div> lorem ipsum</div><!--more--><div>dolor sit amet</div>

Rozumiem o co chodzi. Ja mam do tego napisaną specjalną klase - handyHtml(jest gdzieś na forum) jednak koncepcja aby dynamicznie to generować w javascript tez nie jest zła. Może popracuję nad tym gdy juz ukończę inne zamierzone opcje. Narazie nie jest to dla mnie priorytet.

Dzięki za konstruktywną i obszerną krytykę winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.