Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [propozycja] Proponuje tutoriale (nowy dział)
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
in5ane
Proponowałbym utworzyć w dziale "Forum" (tam gdzie jest Przedszkole, Php itd...) nową kategorię, a mianowicie "Tutoriale".

Umieszczane byłyby tam tylko i wyłącznie tutoriale jak wykonywać dany skrypt, każda czynność opisywana po kolei, co i jak itd.

Czekam na odpowiedź.
mike
Pomysł nie jest najgorszy.
Najsłabszym punktem jest zebranie publicystów, którzy chcieliby publikować. Z tego co obserwuję to każdy (w tym ja) woli publikować u siebie na blogu.
Jeśli by założyć że każdy może opublikować coś, to musiałaby by ć weryfikacja, ponieważ mogłyby się pojawić jakieś głupoty.

A jeszcze co do samej idei: dlaczego na forum a nie na wortalu? Przecieć wortal jest dużo lepszą platformą do tego typu rzeczy.
ska
po co wogóle taki dział skoro jest Planeta, którą możesz sobie wrzucić nawet w RSS i się dowiesz o tutorialach winksmiley.jpg
webdice
Cytat(mike @ 23.05.2007, 21:43:55 ) *
(...) Najsłabszym punktem jest zebranie publicystów, którzy chcieliby publikować. Z tego co obserwuję to każdy (w tym ja) woli publikować u siebie na blogu. (...)

To czemu nie umieścić tu i tu, a dodatkowo pod tutorialem umieścić link do bloga (ewentualnie innego źródła). Drugim rozwiązaniem choć nie bardzo mi się one podoba jest rozwiązanie takie jak na eioba.com, kawałek treści tutoriala i link do całości.
Cysiaczek
Taka dyskusja już się toczyła (niecały rok temu) i zdania były baaardzo podzielone. Myślę, że Planeta jest dobrym pomysłem, bo (jak mike wspomniał) większość woli publikować na swoich blogach. Rzeczywiście stałe linki w jakimś przyklejonym topiku mogłyby pomóc.

Pozdrawiam.
mike
Cytat(webdicepl @ 24.05.2007, 09:17:40 ) *
To czemu nie umieścić tu i tu, a dodatkowo pod tutorialem umieścić link do bloga (ewentualnie innego źródła). Drugim rozwiązaniem choć nie bardzo mi się one podoba jest rozwiązanie takie jak na eioba.com, kawałek treści tutoriala i link do całości.
To czym to różniłoby się od eioba.pl ?
Poza tym jest już Planeta, o której wspomniał ~ska, która agreguje RSS'y.
Nitryt14
A nie mozna by stworzyc tematu, w którym zbierało by się adresy do tutoriali wraz z krótkimi recenzjami/opisami.

Przyjmijmy użytkownik znajduje jakis fajny tutorial/artykuł itp. tworzy krótką recenzję i dodaje swoj post albo inna opcja stworzyć zamknięty temat za który by była odpowiedzialna jedna osoba, a znalezione tutoriale bądź artykuły (linki) wraz z recenzją wysyłało by się do niej. Szybko i przyjemnie smile.gif
sf
Cytat(mike @ 24.05.2007, 09:32:30 ) *
To czym to różniłoby się od eioba.pl ?
Poza tym jest już Planeta, o której wspomniał ~ska, która agreguje RSS'y.

Ale to agregowanie nie działa dobrze (dotyczy to wszystkich wpisów, którzy mają bloga na jogger.pl), już to zgłaszałem, ale nie zostało to jeszcze poprawione winksmiley.jpg

Oto przykład (widać, że są kategorie PHP, ale są olewane):

http://sf.jogger.pl/atom/short/6/
mike
Cytat(Nitryt14 @ 26.05.2007, 11:22:55 ) *
A nie mozna by stworzyc tematu, w którym zbierało by się adresy do tutoriali wraz z krótkimi recenzjami/opisami.

Przyjmijmy użytkownik znajduje jakis fajny tutorial/artykuł itp. tworzy krótką recenzję i dodaje swoj post albo inna opcja stworzyć zamknięty temat za który by była odpowiedzialna jedna osoba, a znalezione tutoriale bądź artykuły (linki) wraz z recenzją wysyłało by się do niej. Szybko i przyjemnie smile.gif
No tak.
Ale niekt nie odpowiedział mi czym miałoby się to różnić od eioba.com :: php?
Dla mnie niczym a skoro niczym to po co kopiować serwis/usługę jeśli jedna już jest i działa wyśmienicie.
Nitryt14
Z tego co widze to niczym.
Podejrzewam, że ta strona nie jest za bardzo znana stąd pytani o utworzenie takiego działu. Faktycznie nie ma sensu kopiować "serwisu0/usługi".
intol
Cytat(Nitryt14 @ 27.05.2007, 13:42:51 ) *
Z tego co widze to niczym.
Podejrzewam, że ta strona nie jest za bardzo znana stąd pytani o utworzenie takiego działu. Faktycznie nie ma sensu kopiować "serwisu0/usługi".

Czytając powyższe przypomina mi się moment, kiedy prośba o jakieś rozgłoszenie projektu na php.pl spotkała się ze zdecydowanym sprzeciwem kilku osób. Do tej pory nie rozumiem, dlaczego ekipa php.pl nie chce poinformować innych o projekcie, skoro jak widać może on być pomocą dla innych.

--[edit]--
Chyba ogrzewam jakiś stary wątek?
tiraeth
Tak, odgrzewasz stary wątek... Po co? Skoro nic ciekawego do niego nie wnosisz?
Żeby mi to było ostatnio raz smile.gif

Zamykam, poczekaj na nowy zarząd i jego plany/pomysły.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.