Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mały problem z tytułami
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
kwiatek
Mam taki mały problem przez, który już nerwicy dostaje. Dokładnie chodzi o to, że mam newsy, a pod tym tytuły newsów np. ostatnich 30 tytułów. Z tym że problem tkwi w tym, że nie chcę aby newsy z góry (10) powtarzały się w tych 30 tytułach. Rozumiecie o co chodzi?
Próbowałem paru rzeczy, ale albo wyświetlało się pełno newsów w kółko, albo tylko jeden smile.gif
Z góry dziękuję za wskazówki. Problem może i błachy, ale ja dopiero z wakacji dłuuugich wróciłem i się coś skupić nie mogę winksmiley.jpg
GeoS
Przy zapytaniu do bazy, tym do wyciagniecia tych 10 pierwszysch newsow, musisz dodac warunek:
Kod
WHERE id_newsa != '1' && id_newsa != '2' & ...

czyli tych 10 pierwszych newsow smile.gif
Skladnia na bank jest zgodna z MySQL 4..0.1.xxx. Nie wiem jak jest z wersjami wczesniejszymi (chyba moze sie czepiac formuly !=).
kwiatek
to coś chyba nie tak ma być biggrin.gif bo działać nie chce za bardzo sad.gif
mqmin
u mnie to działa... a tak na marginesie... do forum dołaczyłeś w 1970 i od tej pory napisałeś aż 15 postów :?:
kwiatek
no bo ja mam wolne tempo pisania biggrin.gif
maggot
przy zapytaniu z tytulami daj
LIMIT 9,39
na koncu zapytania
kwiatek
Dzięki teraz to chodzi smile.gif a ja nawet pętle for już tam wykorzystywałem i chodziło smile.gif tylko że obcinało newsy nie te co miało smile.gif Serdecznie dziękuje
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.