Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html] polskie znaki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zaiac
Na stronce mam wpisane:

<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />

A mimo tego nie wyświetlają mi się poprawnie literki ą,ś,ż,ź - muszę w kodzie wpisywać te literki z palca jako takie "krzaczki" - dlaczego tak się dzieje - czy to ustawienie przeglądarki czy zły nagłówek?

Problem dotyczy też zapisywania do bazy danych - np. nazwisko Szczęśniak po wyświetleniu na stronce wygląda: Szcz??niak, w bazie jest nie lepiej: Szczęśniak. Nazwisko w bazie to varchar(64) utf8_polish_ci. O co chodzi?

Dzięki za pomoc,
zajac
szmerak
utf8_general_ci daj w bazie danych takie coś mi np. wyświetla wszystko poprawnie smile.gif
zaiac
Zmieniłem - teraz już dobrze zapisuje do bazy i wyświetla poprawnie - a dlaczego jak piszę coś w Notepad++ (w tym piszę stronki) to wyświetla mi źle na stronie - coś w programiku źle, w kodzie czy przeglądarka??
babejsza
i sprawdź w edytorze z jakim kodowaniem zapisujesz pliki.
zaiac
Cytat(babejsza @ 28.05.2007, 17:28:14 ) *
i sprawdź w edytorze z jakim kodowaniem zapisujesz pliki.

ANSI - dobrze czy zle?
babejsza
powinieneś zapisywać w iso-8859-2. Być może ANSI jest "kompatybilne" z tym kodowaniem, ale nie jestem przekonany.
zaiac
Mam 3 edytory - notatnik++ i Winsytnax i mam do wyrobu ANSI, UTF8 i KOI8 - pisanie polskich znaczków we wszystkich konczy sie wyświetleniem na stronie jakiś bzdur - jak wy ustawiacie kodowanie?
tommy4
hm, ja piszę normalnie w iso-8859-2 w zend studio.

Kiedyś pisałem w windows-1250 w notatniku i potem konwerterem on-line lecialem (mialem tylko 1 plik ze stringami w kupie, wiec nie bylo wiekszych problemow).

Do technologii ajax oczywiscie uzywam iconv.
Kicok
Jeśli nie możesz w edytorze znaleźć kodowania iso-8859-2, to zamiast szukać innych edytorów, zacznij pisać stronki w UTF-8:

1. Zapisuj pliki w tym kodowaniu (Nawet notatnik obsługuje, ale jeśli będziesz pisał w notatniku, to najpierw musiałbyś poczytać o BOM i o tym, dlaczego gryzie się z wysyłaniem nagłówków.

2. Kodowanie tabel/kolumn w bazie danych ustaw na utf8 / utf8_general_ci
3. Zaraz po połączeniu z bazą danych wyślij zapytanie:
  1. SET NAMES 'utf8'

4. Wstaw sobie na stronie meta-tag:
  1. <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8" />
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.