Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][sql]Komunikacja miedzy menu rozwijanymi
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kubap007
Witam!
Jestem na razie początkującym zarówno w php jak i html i potrzebuję pomocy, żeby wygenerować dwa menu rozwijalne informacjami z bazy.
W pierwszym powiedzmy maja być wszystkie klasy(tak jak w szkole) zawarte w tabeli Klasa i po wybraniu jednej zabieramy sie za drugie menu
w drugim menu korzystającym z innej tabeli gdzie znajdują się nazwiska i każde jest przypisane przez id_klasy do konkretnej klasy chciałbym wyświetlić tylko te nazwiska które spełniają kryterium. Chciałbym żeby oba menu były widoczne w jednym oknie i jak wybiorę z pierwszego to nie wiem może przez jakieś odświeżanie będę miął parametr do zapytania WHERE w drugim.

Byłbym naprawdę wdzięczny za pomoc!
tommy4
Musisz się w takim razie bawić w java script:

tworzysz tablice w javascript (poprzez echo [php]), i później za każdym wyborem z pierwszego menu, uzupełniasz drugie menu przelatując przez całą tablicę.

Radzę poczytać o JS:

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=ja...+Google&lr=
kubap007
NIestey walczylem caly dzien z tym i nic nie odnalazlem co mogloby mi pomoc w zrobieniu tego myku w javie jestem jeszcze bardziej zielony niz w php cos czytalem o funkcji onchange="self.location.href = this.value" ale nic mi to nie mowi
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.