Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP i zardzadzanie wirtualnymi domenami.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
anas
Witam wszystkich.

Stanalem przed pewnym wyzwaniem, za ktore nie wiem do konca jak sie zabrac. Mianowicie, pisze od jakiegos czasu skrypt do zarzadzania wirtualnymi serwerami www i jego integralna czescia ma byc zarzadzane subdomenami we wlasnej domenie. I tutaj pojawily mi sie schody.Nie bardzo wiem jak to zrobic z poziomu www i to jeszcze tak, zeby po zalozeniu subdomeny dzialalo ona w trybie natychmiastowym(co wyklucza wpisy w dns-ie) - jedyne rozwiazanie jakie przychodzi mi do glowy to pewnego rodzaju interpreter(parser) - ktory sie odpala w momencie wywolania jakiejs subdomeny ktorej nie ma wpisanej do dns-a lokalnego... i na podstawie wpisanego adresu w przegladarce np. subdomena.domena.pl spawdza czy na serwerze istnieje katalog powiedzmy /home/domena/www/ -> jesli taki katolog nie isnieje wywala blad 404 - sorry ale takiej strony u nas nie ma... jesli isnieje to sprawdza czy jest plik index.(php,htm,html,php3 itd) - tak jak jest ustawione na serwerze... i jesli tak to przekierowuje na adres domena.pl/~subdomena... jesli nie ma to wywala odpowiedni blad.

Teraz pytanie... czy ktos cos takiego robil - i jesli tak to czy udalo mu sie zrobic to w taki sposob, ze w adresie w przegladarce zostala subdomena.domena.pl a nie domena.pl/~subdomena/

a moze sa jakies gotowe narzedzia po stronie serwera, ktore moglbym polaczyc z www - mam dostep w 100% do zasobow serwera, wiec kazde rozwiazanie bedzie mile widziane.

Pozdrawiam

anas
kurtz
Hej
Cytat
Stanalem przed pewnym wyzwaniem, za ktore nie wiem do konca jak sie zabrac. Mianowicie, pisze od jakiegos czasu skrypt do zarzadzania wirtualnymi serwerami www i jego integralna czescia ma byc zarzadzane subdomenami we wlasnej domenie. I tutaj pojawily mi sie schody.Nie bardzo wiem jak to zrobic z poziomu www i to jeszcze tak, zeby po zalozeniu subdomeny dzialalo ona w trybie natychmiastowym(co wyklucza wpisy w dns-ie)

Hm proponuje:
- mod_rewrite jako przeksztalcac wirutalnych domen na adresy (i przekierowanie w trybie P).
- przekierowania do nowych subdomen np na podstawie RewriteMap wskazujacej na program ( MapType: prg )

wydaje mi sie, ze to rozwiazanie spelnia wszystkie twoje potrzeby.
sam nigdy czegos takiego nie robilem na duza skale ale mysle ze mozna sprobowac ;)

Materialy:
- google + np "mod_rewrite subdomains"
- http://httpd.apache.org/docs/mod/mod_rewrite.html

PS
Pozdrawiam starego bywalca kanalu irc ;)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.