Witam wszystkich.
Stanalem przed pewnym wyzwaniem, za ktore nie wiem do konca jak sie zabrac. Mianowicie, pisze od jakiegos czasu skrypt do zarzadzania wirtualnymi serwerami www i jego integralna czescia ma byc zarzadzane subdomenami we wlasnej domenie. I tutaj pojawily mi sie schody.Nie bardzo wiem jak to zrobic z poziomu www i to jeszcze tak, zeby po zalozeniu subdomeny dzialalo ona w trybie natychmiastowym(co wyklucza wpisy w dns-ie) - jedyne rozwiazanie jakie przychodzi mi do glowy to pewnego rodzaju interpreter(parser) - ktory sie odpala w momencie wywolania jakiejs subdomeny ktorej nie ma wpisanej do dns-a lokalnego... i na podstawie wpisanego adresu w przegladarce np. subdomena.domena.pl spawdza czy na serwerze istnieje katalog powiedzmy /home/domena/www/ -> jesli taki katolog nie isnieje wywala blad 404 - sorry ale takiej strony u nas nie ma... jesli isnieje to sprawdza czy jest plik index.(php,htm,html,php3 itd) - tak jak jest ustawione na serwerze... i jesli tak to przekierowuje na adres domena.pl/~subdomena... jesli nie ma to wywala odpowiedni blad.
Teraz pytanie... czy ktos cos takiego robil - i jesli tak to czy udalo mu sie zrobic to w taki sposob, ze w adresie w przegladarce zostala subdomena.domena.pl a nie domena.pl/~subdomena/
a moze sa jakies gotowe narzedzia po stronie serwera, ktore moglbym polaczyc z www - mam dostep w 100% do zasobow serwera, wiec kazde rozwiazanie bedzie mile widziane.
Pozdrawiam
anas