Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: odszyfrowywanie hasel w Mysql...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
smentek
Hej ludziska
Niemacie moze jakis sprytnych programikow aby odszyfrowac haslo z bazy danch MYSQL? (chodzi mi o funkcje password())
smentek79@o2.pl
mhs
jest to funkcja haszujaca -> proces nieodwracalny
[fisher]
Cytat
Hej ludziska
Niemacie moze jakis sprytnych programikow aby odszyfrowac haslo z bazy danch MYSQL? (chodzi mi o funkcje password())

[sql:1:0628f91f1d]select * from users where passwd=PASSWORD('haslo ktore podal user');[/sql:1:0628f91f1d]

koduj jego haslo i wtedy sprawdzaj ciagi krzakow, najlepiej w locie tak jak powyzej
Al
Chyba jednak lepiej, żeby to był proces nieodwracalny smile.gif
[fisher]
Cytat
Chyba jednak lepiej, żeby to był proces nieodwracalny :)

a niby nie jest ?

przeciez porownujesz zakodowana fraze z zakodowanym wzorcem z bazy, zreszta PASSWORD() podobnie jak i md5 dzialaja tylko w 'jedna strone'
Al
Jest szyfrowany, nieodwracalny, jak najbardziej i o to chodzi. Smentek nic nie pisał o tym, że ma uprawnienia admina bazy danych i moze "zapomniane" hasło odczytać.

A jak zapomnisz hasło do poczty, to chciałbyś, żeby ktoś je podał mailem ? tongue.gif
[fisher]
Cytat
Jest szyfrowany, nieodwracalny, jak najbardziej i o to chodzi. Smentek nic nie pisał o tym, że ma uprawnienia admina bazy danych i moze "zapomniane" hasło odczytać.

czemu od razu admina, zwykly uzytkownik bazy nie moze odczytywac (wlasnego) hasla ?

Cytat
A jak zapomnisz hasło do poczty, to chciałbyś, żeby ktoś je podał mailem ?

zwykle odsylane jest mi inne losowo wygenerowane haslo, przeciez w systemach unixowych nie ma mozliwosci odwrocenia hasla, wiec chyba przyklad wyssales z powietrza
Al
Zgadzamy się, chociaż nie zrozumiałeś moich intencji. Dla mnie temat zamknięty. Pozdrawiam i życzę, żeby zapominanie haseł nie weszło w krew i żebyś nie wyklinał na losowo generowane hasła smile.gif.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.