Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: hasla php->mysql->server
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pytonek
witajcie,

mam takie pytanie, moze troche poza tematem, moze nie, mianowicie, mam zakodowane w MySQLu hasla, ktore uzywane sa przez rozne servery (pocztowe itd) hasla wygladaja mniej wiecej tak w bazie danych i prawidlowo sa odczytywane przez owe servery:

$1$ba4b38ab$6nOtGAdyEccBAermSU24D1

to chyba jest crypt-md5

pytanie jest nastepujace, jako ze pisze skrypty w php ktore pomoga mi w administracji kontami, nie wiem jakie znaki sa dozwolone w haslach w tym przypadku (bazy danych) a jakie nie, i przez to nie wiem jak skonstruowac wyrazenie regularne ktore sprawdzi poprawnosci wprowadzanych danych, moze ktos wie, ma jakies pomysly?
slash.
jezeli sa to hasla szyfrowane za pomoca md5 to dopuszczalny masz caly string a zakres znakow mozesz zamemu okreslic - co do tego jak dziala md5 mozesz poczytac tutaj http://pl.php.net/manual/pl/function.md5.php - jednak dla wlasnej wygody mozesz ograniczyc zakres zankow - np. nie dopuszczac polskich znakow itp elementow
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.