Otóż mam zrobioną tabelę ligową generowaną na podstawie meczy z tabeli Mecze.
Tabela się ustala wg liczby pkt, a chciałbym żeby ustalała się również wg bilansu spotkań miedzy druzynami(tak jak to jest w polskiej lidze)
np: http://www.90minut.pl:5555/liga.php?id_klu...amp;id_sezon=69
3 druzyny z taka sama liczba pkt maja kolejnosc zgodnie z wynikami wszystkich spotkan tych 3 druzyn miedzy sobą
Nie wiem jak dokladnie zrobic podobny efekt...
Moje zapytanie:
SELECT d.nazwa druzyna, SUM( (@remis := IF (w.bramki_1 = w.bramki_2, 1, 0)) + (@zwyciestwo := IF ( (w.bramki_1 > w.bramki_2 AND m.druzyna_1 = d.nazwa) OR (w.bramki_1 < w.bramki_2 AND m.druzyna_2 = d.nazwa), 1, 0 ) ) * 3 ) AS punkty, SUM( IF (m.druzyna_1 = d.nazwa OR m.druzyna_2 = d.nazwa, 1, 0) ) AS mecze, SUM(@zwyciestwo) AS zwyciestwa, SUM(@remis) AS remisy, SUM( IF ( (w.bramki_1 < w.bramki_2 AND m.druzyna_1 = d.nazwa) OR (w.bramki_1 > w.bramki_2 AND m.druzyna_2 = d.nazwa), 1, 0 ) ) AS przegrane, SUM(@brz := IF (m.druzyna_1 = d.nazwa, w.bramki_1, w.bramki_2) ) AS bramkizdobyte, SUM(@brs := IF (m.druzyna_2 = d.nazwa, w.bramki_1, w.bramki_2) ) AS bramkistracone, SUM(@brz - @brs) AS roznicabramek FROM mecze m, druzyny d LEFT JOIN wyniki w ON w.id=m.id WHERE (m.druzyna_1 = d.nazwa OR m.druzyna_2 = d.nazwa) AND m.zespol LIKE 'juniorzy' GROUP BY d.nazwa ORDER BY punkty DESC
Proszę o jakieś pomysły i dzieki