Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CO JEST !!
Forum PHP.pl > Forum > PHP
sajborg
Siemka ja juz nie mam siły wszystko jest dobze a jednak nie działa

[php:1:5f20fc1683]<?
session_start();
include("config2.php"); //polaczenie z mysql itp.
if ($action==1) //czy nalezy wyswietlic formularz?
{
$log=$_POST['login'];
$has=$_POST['haslo'];
$cos=mysql_query("SELECT * FROM typer WHERE login=$log AND haslo=$has AND aktywny=1 AND ban=0");
if(!$check=mysql_fetch_assoc($cos)){
die("Niepoprawne dane!");
}
else{
$_SESSION['login']=$_POST['login'];
$zalogowany=1;
}
}
?>

[/php:1:5f20fc1683]

Dane wpisuje dobre bo sprawdzałem.Wywołałem je i było ok.Ale kurde nie działa.Ja nie wiem co jest.
POLVIP
moze jest cos zle w config2.php?
mozesz zamiejscic kopie jego?
(zamien wszyskie hasla i username na ****)

skad bierzesz dane dla $action?
sajborg
Tam jest wszystko dobze bo na całej www to jest i wszystko działa więc tam napewno
kurtz
Hej
Cytat
Siemka ja juz nie mam siły wszystko jest dobze a jednak nie działa
Wyglada na problem z rodziny. register_gloabls

Popraw if'a z $action na:
[php:1:20231bcb45]<?
if ($_REQUEST["action"]==1)
[/php:1:20231bcb45]
i sprawdz czy teraz dziala. Jesli tak zagadka rozwiazana.

PS
"nie dziala" bardzo malo mowi - lepiej bylo by gdybys sprawdzil w takich sytuacjach czy php dociera do wewnatrz warunku (warunkow) i powiedziec ktora czesc kodu powinna sie wykonywac a nie wykonuje sie. To ulatwilo by rozczytanie kodu.

Pozdrawiam
slash.
Cytat
....
[php:1:6f25351b78]<?
...
$cos=mysql_query("SELECT * FROM typer WHERE login='$log' AND haslo='$has' AND aktywny=1 AND ban=0");
....
?>

[/php:1:6f25351b78]

Sprawdz ta forme zapytania sql - zmienne w apostrofach ;-)
sajborg
register_globals jest on bo w innym przypadku wszsytko działa a w apostrofach tez probowałem i nic smile.gif
[fisher]
a moze tak ?:

[php:1:a29b50156c]<?php
$cos=mysql_query("SELECT * FROM typer WHERE login='".$log."' AND haslo='".$has."' AND aktywny=1 AND ban=0");
?>[/php:1:a29b50156c]
teles
Cytat
[php:1:1fba082156]<?...
$cos=mysql_query("SELECT * FROM typer WHERE login=$log AND haslo=$has AND aktywny=1 AND ban=0");
... ?>
[/php:1:1fba082156]

napewno login=$login musi byc w ciapkach: login='$login' (to samo dla haslo),
a i moze aktywny zdefiniowales w bazie jako VARCHAR, to wtedy aktywny musi tez byc w ciapkach: aktywny='1', tak samo dla ban,

moze to rozwiaze problem?
sajborg
Wszystkie dane są jako text
sajborg
juz probowałem tak

[php:1:6cfbe8a3dd]<?
session_start();
include("config2.php"); //polaczenie z mysql itp.
if ($action==1) //czy nalezy wyswietlic formularz?
{
$log=$_POST['login'];
$has=$_POST['haslo'];

if($cos=mysql_query("SELECT * FROM typer WHERE login='$log' AND haslo='$has' AND aktywny=1 AND ban=0")){
$_SESSION['login']=$_POST['login'];
$zalogowany=1;
}
else{
[/php:1:6cfbe8a3dd]

ALE TEZ GUZIK NIC NIE DzIAŁ JAKBY WOGLE SIE Z BAZĄ NIE ŁĄCZYŁO A NA CAŁEJ STRONIE SIE ŁĄCZY TYLKO W TYM MIEJSCU
KaMeLeOn
A czy $action wogóle jest równe 1?
sajborg
no jak by nie był to bo wogle nie zaczynało tego ifa co no nie ??Nie wyświetliło by NIEPRAWIDŁOWE DANE !!
teles
Cytat
juz probowałem tak

[php:1:489bdd7ab4]<?
(..)("SELECT * FROM typer WHERE login='$log' AND haslo='$has' AND aktywny=1 AND ban=0")(..)[/php:1:489bdd7ab4]

ALE TEZ GUZIK NIC NIE DzIAŁ JAKBY WOGLE SIE Z BAZĄ NIE ŁĄCZYŁO A NA CAŁEJ STRONIE SIE ŁĄCZY TYLKO W TYM MIEJSCU

napewno musisz [sql:1:489bdd7ab4]aktywny='1'and ban='0'[/sql:1:489bdd7ab4], skoro mowisz ze sa tekstem w bazie danych, bo bez tego nic Nie pojedzie.

Powiem Ci jak ja robie jesli mi cos nie idzie:
1. Wyswietlam zapytanie na ekranie: echo $query.
2. Jesli sie wyswietlilo to pewnie jest blad w zapytanium, wiec kopiuje je i wklejam do np: MyAdmina, lub do monitora SQL,
3. I wiem czy daje jakies rezultaty czy nie, czy blad jest w zapytaniu, czy w przetwarzaniu otrzymanych danych, pozdrawaim Rob!
sajborg
Nie aktywny i ban są int czyli liczby
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.