Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql]Polskie znaki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
uli
Witam Forumowiczów!

Wiem, że temat był już nieraz poruszany i oczywiście przeszukałem forum pod tym kątem, dzięki czemu częściowo uporałem się z problemem, lecz niestety nie do końca...

Po analizie poprzednich tematów wrzuciłem następujące parametry do mysql:

System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)
System porównań dla połączenia MySQL: UTF8_general_ci

Kodowanie na stronie:

1. <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=utf-8">

Wszystko niby ładnie i pięknie - Dopisuję rekord, który potem ładnie mi się wyświetla.
W tabeli mam za to krzaczki:

"Liść" -> "Liść"
"Kątówy" -> "KÄ…tówy"

Nie byłoby problemu, lecz pola powyższe mam zamiar modyfikować z poziomu htmla i przy modyfikacji i wyciągnięciu z bazy dostaję w polach tekstowych powyższe 'krzaki'.

Mógłbym prosić Was o pomoc w rozwiązaniu tego problemu?

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Uli
koodlaty
Cytat
Wszystko niby ładnie i pięknie - Dopisuję rekord, który potem ładnie mi się wyświetla.
W tabeli mam za to krzaczki:

Gdzie ładnie się wyświetla i w jakiej tabeli masz krzaczki?
uli
Krzaki mam polach rekordu, natomiast po wyciągnięciu rekordu z bazy przy kodowaniu strony wyświetla pole prawidłowo.

Natomiast z tym samym kodowaniem (ta sama strona z inną akcją) po wyciągnięciu pól z bazy i wstawieniu ich jako wartość value do pola tekstowego do edycji mam znów krzaki.
koodlaty
Cytat
Krzaki mam polach rekordu, natomiast po wyciągnięciu rekordu z bazy przy kodowaniu strony wyświetla pole prawidłowo.

Znaczy się krzaki masz jak sobie te rekordy podglądasz jakimś softem do zarządzania baza, tak? A jak wyświetlasz na stronie to już jest ok? Jeśli tak - to wszystko gra - soft, którym podglądasz posługuje się innym zestawem znaków - windows-1250 - jeśli to soft pod windę.

Jeśli chodzi o wyświetlanie w polach tekstowych... Może na tej stronie masz coś nie tak z kodowaniem? Skoro gdzieś na jednej stronie wyświetla się ok - to na innej niezależnie od tego czy to pole tabelki czy pole formularza - musi być ok.
uli
@Koodlaty:

Masz rację smile.gif
Kretynów nie sieją - sami się rodzą smile.gif

Sprawdziłem jeszcze raz wszystkie odwołania w funkcjach i oczywiście znalazłem błąd.

Przepraszam wszystkich za zamieszanie.

A Koodlatemu dzięki wielkie z świeże podejście do problemu:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.