Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zewnetrzne i wewnetrzne IP?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
_XoR_
Od razu powiem, ze ten temat juz byl na forum, ale takie mam pytanie i prosze o krotka i zwiezla odpowiedz:):
Jest mozliwe wyciagniecie wewnetrznego IP klienta, jesli laczy sie z jakims tam serwerem, a po drodze sa 2 lub wiecej proxy?
Jesli jest tylko 1 proxy to idzie to zrobic korzystajac z HTTP_X_FORWARDED_FOR. Jesli zas sa np. 2 proxy, to ta zmienna bedzie zawierac chyba IP pierwszego proxy? Mam racje czy sie myle?
...i czy jest jakis sposob jesli sa te minimum 2 proxy?questionmark.gif
adwol
Cytat
Jest mozliwe wyciagniecie wewnetrznego IP klienta, jesli laczy sie z jakims tam serwerem, a po drodze sa 2 lub wiecej proxy?
Jesli jest tylko 1 proxy to idzie to zrobic korzystajac z HTTP_X_FORWARDED_FOR. Jesli zas sa np. 2 proxy, to ta zmienna bedzie zawierac chyba IP pierwszego proxy? Mam racje czy sie myle?
...i czy jest jakis sposob jesli sa te minimum 2 proxy?questionmark.gif

Jeśli proxy uczciwie wypełnia nagłowki to dopisuje adres klienta do nagłowka X-Forwarded-For (po przecinku), a nie nadpisuje go. W ten sposób możesz teoretycznie przejrzeć całą ścieżkę jaką szło zapytanie. Czemu teoretycznie? Bo wystarczy, że administrator jednego z proxy po drodze odpowiednio skonfiguruje go sobie tak aby obcinał ten nagłowek i już nie masz żadnej możliwości dowiedzenia się o adres oryginalnego klienta.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.