SELECT t1.id, (SELECT t2.title FROM tabela2 t2 WHERE ... ) FROM tabela1 t1, tabela2 t2 WHERE ... ;
Mamy dwie tabele t1 i t2...w pierwszej wpis o zadanym id jest zawsze, w drugiej nie.
I teraz chcę wyciągnac dane z obu tabel tak jak powyżej jednym zapytaniem, ale w zależności od tego czy wpis w drugiej tabeli t2 jest powinien być potem zrobiony insert albo update.
I moje pytanie jak za pomoca PHP sprawdzić czy wpis w tej drugiej tabeli jest rzeczywiście, bo jak odczytuję dane za pomoca mysql_fetch_row to czy rekord w tej tabeli t2 jest czy nie, to nie da się rozróżnić...przynajmniej ja nie potrafie.
Tak mi przyszło do głowy..może mysql ma coś takiego, że robię insert z określonym id, ale jeśli takie id już bedzie to wtedy zrobi się update rekordu o tym id....na razie jednak nie przychodzi mi do głowy jak to miałoby w praktyce wyglądać
Małe doprecyzowanie...chodzi o to jak odróżnić w podanym przypadku nieistniejący wpis od takiego, który istnieje ale jest pusty....wszelkie isset, null i takie typ nie rozróżniają