Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pole From: w mailu - kodowanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dooshek
Mam problem z polem From: w mailu - chodzi o kodowanie.

Zaczne od poczatku. Jest formularz - strona ma kodowanie w ISO8859-1, goscie moga wpisywac znaczki narodowe w roznych jezykach (po polsku, rusku itp).

Tekst zapisuje w bazie a pozniej wysylam maila gdzie w polu from jest ten text z formularza. No i tutaj zaczynaja sie klopoty, probowalem wysylac takie maile na rozne webmaile - hotmail, yahoo i kazdy z nich interpretuje to inaczej - w niektorych jest ok - w niektorych krzaki...

Co wiecej probowalem podgladnac ałtluka jak on to robi, wiec on to koduje za pomoca quoted printable bodajze ale... co najciekawsze wpisanie polskich znaczkow w pole from (w ustawienia->konta) powoduje, ze maile do yahoo i hotmaila dochodza z krzakami...

nie wiem czy dostatecznie jasno wytlumaczylem sprawe, ale wyglada mi na to, ze brakuje tutaj jakiegos standardu - nikt sie niczego nie trzyma...

czy ktos ma doswiadczenia z tym?

aha, ostatecznie mozliwe, ze zrobie tak, zeby wszystko sie zamienialo na znaki ascii ale jak dla ruskiego kodowania zrobic ascii np? a poza tym jak to wykrywac? wiem, ze cos mozna zrobic za pomoca mb_detect_encoding() ale nie sadze, zeby to duzo dalo.
Al
Cytat
Jest formularz - strona ma kodowanie w ISO8859-1...).

Zmień kodowanie na iso-windows-8859. Polskie znaki można jeszcze uzyskać w windows-1250.
Cytat
Co wiecej probowalem podgladnac ałtluka jak on to robi(...).
Myślę, że wysyłasz maile przekazując dane przez np. form.php. W takim przypadku widzisz krzaczki tam, gdzie powinny być polskie ą ś ź. Ustaw w outlooku kodowanie Europa Środkowa (Windows) i problem znika. A jeśli odeślesz maila z krzaczkami nadawcy przez -> odpowiedz, bądź pewien, że odbiorca zobaczy polskie znaki niezależnie od tego czy je widzisz.

Pozdrawiam
dooshek
Cytat
Zmień kodowanie na iso-windows-8859. Polskie znaki można jeszcze uzyskać w windows-1250.

Myślę, że wysyłasz maile przekazując dane przez np. form.php. W takim przypadku widzisz krzaczki tam, gdzie powinny być polskie ą ś ź. Ustaw w outlooku kodowanie Europa Środkowa (Windows) i problem znika. A jeśli odeślesz maila z krzaczkami nadawcy przez -> odpowiedz, bądź pewien, że odbiorca zobaczy polskie znaki niezależnie od tego czy je widzisz.

Nie zrozumiales... Kodowanie nie bedzie polskie tylko... i to nie jest problem outlokka, poczytaj dokladnie o co mi chodzi. Problem jest w tym, jak kodowac pole From: tak zeby wszyscy zawsze dobrze je widzieli gdziekolwiek tego maila nie odbiora... w outlooku moge ustawic kodowanie, ale w webmailu jakims? nie.
Al
Cytat
Nie zrozumiales... Kodowanie nie bedzie polskie tylko...

Uhmm... no to jest problem z gatunku wieża Babel sad.gif.
adwol
Cytat
ale wyglada mi na to, ze brakuje tutaj jakiegos standardu - nikt sie niczego nie trzyma...

Z tego co widziałem to outlook (zarówno express jak i zwykły) poprawnie kodują znaki niedrukowalne i te spoza zestawu US-ASCII. Robią to za pomocą meotdy Quoted-Printable zgodnie z RFC1522. Być może webmailery o których wspominasz nie interpretują poprawnie tego standardu.

Pokaż jak kodujesz polskie litery w nagłówku From.
dooshek
Cytat
Z tego co widziałem to outlook (zarówno express jak i zwykły) poprawnie kodują znaki niedrukowalne i te spoza zestawu US-ASCII. Robią to za pomocą meotdy Quoted-Printable zgodnie z RFC1522. Być może webmailery o których wspominasz nie interpretują poprawnie tego standardu.

Takiej odpowiedzi sie obawialem, chcialem sie po prostu upewnic, chodzi o to, ze nie da rady tego zrobic tak, zeby poprawnie w kazdym z programow (webmailow, outlookow itp) bylo poprawnie. Co najciekawsze bodajze hotmail jest wlasnoscia MS wiec z outlooka wyslane maile powinny dochodzic poprawnie ale jednak nie dochodza...

Cytat
Pokaż jak kodujesz polskie litery w nagłówku From.

Wlasnie chodzi o to, ze nie wiem jak to kodowac, zeby bylo poprawnie... Widzialem rowniez, ze outlook koduje do quoted printable ale to nic nie daje bo tak wyslane maile nie sa poprawnie odczytywane przez webmailery...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.