Mam problem z polem From: w mailu - chodzi o kodowanie.
Zaczne od poczatku. Jest formularz - strona ma kodowanie w ISO8859-1, goscie moga wpisywac znaczki narodowe w roznych jezykach (po polsku, rusku itp).
Tekst zapisuje w bazie a pozniej wysylam maila gdzie w polu from jest ten text z formularza. No i tutaj zaczynaja sie klopoty, probowalem wysylac takie maile na rozne webmaile - hotmail, yahoo i kazdy z nich interpretuje to inaczej - w niektorych jest ok - w niektorych krzaki...
Co wiecej probowalem podgladnac ałtluka jak on to robi, wiec on to koduje za pomoca quoted printable bodajze ale... co najciekawsze wpisanie polskich znaczkow w pole from (w ustawienia->konta) powoduje, ze maile do yahoo i hotmaila dochodza z krzakami...
nie wiem czy dostatecznie jasno wytlumaczylem sprawe, ale wyglada mi na to, ze brakuje tutaj jakiegos standardu - nikt sie niczego nie trzyma...
czy ktos ma doswiadczenia z tym?
aha, ostatecznie mozliwe, ze zrobie tak, zeby wszystko sie zamienialo na znaki ascii ale jak dla ruskiego kodowania zrobic ascii np? a poza tym jak to wykrywac? wiem, ze cos mozna zrobic za pomoca mb_detect_encoding() ale nie sadze, zeby to duzo dalo.