Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]problem z bazą danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
yoko44
Witam, mam taki problem otóż robie strone z systemem logowania. Po wpisaniu loginu hasła porównywane jest z bazą danych no i rejestrowana jest sesia,tj.
  1. <?php
  2. sesion_start()
  3. ?>
potem ("haslo"): itd.
Problem z tym ze na tej samej stronie mam kilka innych pormularzy, np. wyszukiwarke i gdy wpisujetam coś i wysyłam program gubi sesie! Prawdopodobnie nie usuwa jej całkowicie ale sprawia że jest pusta, jednak pewny do końca nie jestem. Prosze o pomoc i o rady, z góry dziękuje za odpowiedzi.

domis86: Co ma wspolnego formularz z sesja? Chyba nic.
Chyba nie do konca rozumiesz co to jest sesja i jak dziala.
Moze wywolujesz gdzies
  1. <?php
  2. ?>
? albo nie zapisujesz sesji
  1. <?php
  2. ?>
?
Nie jestem wróżką, więc .... snitch.gif

Nie wywołuje session_destroy. Chodzi o to, że jak podaje hasło i jest ono prawidłow, to tworzona jest sesia i następnie przy przechodzeniu ze strony na strone jest odwłoanie do tej sesji. Też nie mam pojęcia, co ma współnego z formularz z sesja, ale to nie zmienia faktu, że ta sesia znika gdy wpisuje coś w innym formularzu. Ale nie zapisuje tej sesi
  1. <?php
  2. ?>
. A co to daje? Przecież i tak identyfikator sesji przechowywany jest w pliku cookie na dysku, Wyjaśnij mi to prosze.
Glarden
Na górze każdej strony musisz mieć session_start();.
yoko44
Dziękuje że pomagasz.
Ale wiem o tym, ale narazie wszystko odbywa się w jednym pliku. Daje
  1. <?php
  2. <formation="index.php">
  3. ?>
do każdego formularza w tym pliku. Po wysłaniu info z innego formularza gubi tamtą sesie, ale jak się ponowanie zaloguje, to przydziela mi ten sam identyfikator. Da się to zrobić aby sam skrypt logowania był w odzielnym pliku, a potem
  1. <?php
  2. header("Location: index.php").
  3. ?>

Problem z nika ale rodzą się następne ;/. Prosze o pomoc...

już sam na to wpadłem, napisze jak bo może komuś się kiedyś przyda.
Logowanie mam w innym pliku i sesji rejestrowane są 2 zmienne, potem daje
  1. <?php
  2. heaer("Location:index.php")
  3. ?>
, no i w indexie na początku
  1. <?php
  2. ?>
Wtedy zadane informacje z innych formularzy nie zakłucają mechanizmu sesji. Ale nadal ciekawi mnie czemu nie dało się tego rozwiazać w jednym pliku...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.