Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Poczta wewnętrzna
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
cornholio666
Witam,

Chciałbym stworzyć pocztę wewnętrzną tzn. są zarejestrowani użytkownicy i mogą do siebie pisać na pocztę wewnętrzną.

Poczta powinna składać się z:

Odebrane
Wysłane
Kosz

Myślałem nad czymś takim:

uzytkownik
----------------
id_usera| nick

1 | kuba
2 | paweł

wiadomosc
-----------------
id_wiad | id_usera |tytul | tresc | kosz | wyslane | odebrane | id_od_kogo | id_do_kogo

12 | 1 |tyt1 | tresc1| 0 | 1 | 0 | 1 | 2
13 | 2 |tyt1 | tresc1| 0 | 0 | 1 | 1 | 2

Chociaż średnio mi to wygląda.

Może ma ktoś lepszą propozycję ?
Sokal
Hmmm... jak dla mnie może być, ale czy nie lepiej byłoby zrobić osobne tabele dla kosza, wysłanych i odebranych? BTW. pozaglądaj do jakichś darmowych fór i zobacz jak tam to rozwiązali smile.gif
cornholio666
Próbowałem zobaczyć jak to jest rozwiązane w forum phpbb ale nazwy tabel nic mi nie mówią.

Może ktoś przedstawi swoje rozwiązanie?
Kicok
1. Na pewno potrzebujesz aż trzech kolumn z identyfikatorami usera? (id_usera, id_od_kogo, id_do_kogo) ? :]

2. kosz, wysłane, odebrane również można połączyć w jedną kolumnę, np.: status_wiadomosci, która będzie przyjmowała wartości:
0 -> kosz
1 -> wysłane
2 -> odebrane

No i jestem jak najbardziej za tym, żeby trzymać to wszystko w jednej tabeli.
cornholio666
Cytat
1. Na pewno potrzebujesz aż trzech kolumn z identyfikatorami usera? (id_usera, id_od_kogo, id_do_kogo) ? :]

nie potrzebuje winksmiley.jpg Ale chyb od_kogo i do_kogo musi być

Czyli by było

id_wiad | tresc_wiad | statut_wiad | od_kogo | do_kogo

W tym przypadku jedna wiadomość zajmuje 2 rekordy. Czy to by było optymalne rozwiązanie?

Czy lepiej rozwalić to na 2 tabele, jedna WIADOMOŚĆ a druga SKRZYNKA ?
nospor
jedna wiadomosc - jeden rekord:
id_wiad | tresc_wiad | od_kogo | do_kogo | od_status | do_status
wylecial status, doszedl status otrzymanej, doszedl status wyslalej.
pola od_kogo, do_kogo okreslaja czy dana wiadomosc dla danego usera jest otrzymana czy tez wyslana. podobnie od_status i do_status okreslaja stan (kosz - niekosz) wiadomosci dla nadawcy i odbiorcy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.