Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ffmpeg]Sprawdzanie długości filmu z poziomu PHP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
brtekb
No to wszystko jest jak w temacie...
Robię stronkę - Hosting Video.
Po uploadzie tworzą się miniaturki klipów.
Ale do miniaturki trzeba wybrać oczywiście miejsce jej wycięcia z klipu (pierwsza klatka odpada ponieważ w 99% jest czarna albo biała).

Używam FFMPEG.

Jeśli ktoś zna jakieś sposoby będę wdzięczny!

Pozdrawiam,
Brtekb
sobstel
ffmpeg -i plik_wejściowy(video) -ss numer_klatki -vframes 1 -f mjpeg plik_wyjściowy(jpeg)

1. poza tym wpisz w lini polecen ffmpeg i zobacz dostepne opcje

2. przeczytaj regulamin forum. co ten post ma wspólnego z PHP, a tym bardziej programowaniem obiektowym? poza tym tytuł tematu jest z lekka niezgodny z treścią.

3. istnieje też rozszerzenie udostępniające łatwe API pod PHP: http://ffmpeg-php.sourceforge.net/, tj.

1. <?php
  2. $frame = $movie->getFrame($numer_klatki);
  3. $frame->toGDImage();
  4. ?>
brtekb
Kod mam - nawet dokładnie ten sam, jednak tam gdzie jest (numer klatki) jest to sekunda filmu z której ma być wycięta klatka.
No właśnie - sekunda, i tutaj potrzeba mi czas trwania.
Mogę ustalić stały na 2 sekundy, 3 sekundy ale jeśli klip jest krótszy obraz się nie tworzy.

Można skorzystać z klasy ffmpeg_movie która oferuje funkcję getDuration jednak instalacja owej klasy jest tak masakrycznie niezrozumiała, że szukam innego rozwiązania.

PS
Za umieszczenie tematu przepraszam - jeśli możliwe proszę przenieść.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.