Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Operacje na dacie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kufel
Nijak nie mogę wpść na pomysł jak zabrać się do zrobienia skryptu który liczyłby ile dni mieści się w podanym zakresie czasu a ile nie.

Np: mamy sobie okres od 1 listopada 2003r do 15 listopada 2004r,
jak to zrobić zeby skrypt liczyl mi ile dni z wprowadzonej daty zawiera się w tym okresie a ile nie, czyli np. z okresu między 10 listopada 2004 a 20 listopada 2004 5 dni mieści się między 1 a 15 list, a 5 się nie mieści.

Mam nadzieję że jasno wytłumaczyłem o co mi chodzi - biedzę się nad tym już dobrą chwilę i nie mogę nic wymyślić, więc jakby ktoś miał jakiś pomysł...
rolleyes.gif ](*,)
W grę tu wchodzi jakaś matamatyka, a konkretnie wzór który pozwala obliczyć ile elementów zbioru A jest wspólnych z elementami zbioru B, przy założeniu że A i B należą do zbioru liczb całkowitych - czy jakoś tak... tyle się narazie dowiedziałem więc CZY SĄ TU JACYŚ MATEMATYCY?questionmark.gif
adwol
Cytat
Np: mamy sobie okres od 1 listopada 2003r do 15 listopada 2004r,
jak to zrobić zeby skrypt liczyl mi ile dni z wprowadzonej daty zawiera się w tym okresie a ile nie, czyli np. z okresu między 10 listopada 2004 a 20 listopada 2004 5 dni mieści się między 1 a 15 list, a 5 się nie mieści.

Mam nadzieję że jasno wytłumaczyłem o co mi chodzi - biedzę się nad tym już dobrą chwilę i nie mogę nic wymyślić, więc jakby ktoś miał jakiś pomysł...
rolleyes.gif ](*,)

Nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi, jednak chyba najprościej będzie Ci operować na datach w formacie time_t, tzn. jako liczba sekund od początku 1970 roku. Datę w tej postaci zwraca funkcja mktime.
kufel
No właśnie bałem się że nie zostanę zrozumiany - tu niekoniecznie musi chodzić o date, bo faktycznie jak zamienimy date na czas unixowy za pomocą time() to otrzymamy liczbę... -, więc postaram się jaśniej:

Mam dwa zbiory liczb całkowitych A i B. Potrzebuję sprawdzić czy
zbiory te mają jakieć wspólne elementy i jeśli tak to potrzebuję
wiedzieć ile elementów wspólnych ze zbiorem A ma zbiór B...

Jasne?
Jak nie to angrysmiley.gif angrysmiley.gif
adwol
Cytat
Mam dwa zbiory liczb całkowitych A i B. Potrzebuję sprawdzić czy
zbiory te mają jakieć wspólne elementy i jeśli tak to potrzebuję
wiedzieć ile elementów wspólnych ze zbiorem A ma zbiór B...

Jak zapiszesz oba zbiory jako tablice to możesz do tego użyć funkcji [array_intersect
kufel
Hmmm.... namówiłeś mnie - zaraz sprawdzę czy to działa tak jakbym chciał żeby działało smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.