Mam prosty skrypcik z artykulami, ale z podzialem na kategorie. Ograniczylem ilosc wyswietlanych artow do 25 na strone, ale artow sie zrobilo w niektorych kategoriach tak duzo, ze klikanie caly czas 'dalej' moze sie zrobic nudne i chcialem dodac stronicowanie, zeby byly widocznie numerki na dole. Skorzystalem z FAQ (http://forum.webhelp.pl/faqforum.php?f=1#36) i pomieszalem oba kody, zeby jako tako dzialalo. I juz niby wszystko dziala, jest stronicowanie, jednak zamiast odpowiednia ilosc podstron na kategorie w danej kategorii to wyswietlaja sie wszystkie podstrony z cala iloscia artykulow na kazdej kategorii.
Na poczatku skryptu mam taki kod:
<?php $lastpage = false; if ($pagenum == 0) { $startrow = 0; } else { $startrow = 25 * $pagenum; } if ($numrows < $startrow + 25) { $endrow = $numrows; $lastpage = true; } if ($letter) { $sql = "select tipid, title, date, rating from tips where title like '$letter%' and status = 'L' order by title limit $startrow,25"; $pagetitle = "Tips starting in the letter '$letter'"; } else { $sql = "select * from categories where catid = $catid"; $pagetitle = $row[1]; $sql = "select tipid, title, date, rating from tips where catid = $catid and status
= 'L' order by title limit $startrow,25"; } ?>
A pozniej na dole, w miejscu wyswietlania tych numerow:
<?php //ile na strone $ile = 25; $numrows = mysql_num_rows(mysql_query("select tipid, title, date, rating from tips where title like '$letter%' and status = 'L' order by title")); if(!$p) $p = 0; // zabezpieczenie przed nienumerycznymi wartosciami $p = (int)$p; $ile = (int)$ile; $query = mysql_query("select tipid, title, date, rating from tips where title like '$letter%' and status = 'L' order by title LIMIT $p,$ile"); for($i=0;$i<ceil($numrows/$ile);$i++) { } ?>
Moze dla 'profesjonalistow' to sie wydae smieszne co zrobilem, ale za dobry w tym nie jestem, a na stronie niby wszystko dziala, jednak tylko to szwankuje co juz pisalem wyzej. Wiem, ze blad jest gdzies w tym dolnym kodzie, jednak nie wiem co zmienic, zeby w kazdej kategori wyswietlalo tyle podstron ile ma byc w danej kategorii, a nie wszystkie podstrony z wszystkimi artykulami.
Pozdrawiam i mam nadzieje, ze ktos pomoze ;]