Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] automatyczne przeslanie formularza
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
RubiX
Witam
Mam formularz w ktorym tylko jest pole select a dokladnie wybiera sie miasto. I problem w tym ze chcę aby po wyborze miasta odrazu wyszukiwało a nie dopiero po wcisnieciu pola Szukaj wiem ze jest to cos z onSubmit czy cos w tym stylu ale niewiem
Prosze o pomoc
tommy4
<select onchange="document.nazwaformularza.submit();">
Ziels
Takie to mało nowoczesne. Zdarzenia przez onxxx? Bue!

1. <select id="someid" name="somename"></select>

JS:

Kod
<script type="text/javascript">
function addEvent(obj, type, fn) {
if (obj.addEventListener) {
   obj.addEventListener(type, fn, false);
} else if (obj.attachEvent) {
   obj["e"+type+fn] = fn;
   obj[type+fn] = function() {obj["e"+type+fn](window.event); }
   obj.attachEvent("on"+type, obj[type+fn]);
}
}
addEvent(document.getElementById("someid"), "change", function(){document.forms[0].submit()});
</script>
maziak
jakie są własciwie korzysci stosowania tej 'nowoczesniejszej' metody? snitch.gif
flv
odzielenie javascript, a właściwie jego wywołan do odzielnej 'warstwy', zazwyczaj odzielnego pliku (czyt. wątpliwe uporządkowanie kodu)
batman
Sorki za OT, ale szlag mnie trafia, jak ktoś sądzi, że "nowocześniejsza metoda" jest bolączką na wszystkie problemy z JS. Napisz mi proszę, w jaki sposób jest obsługiwana propagacja zdarzeń w IE i FF, oraz jakie są metody, by jej zapobiec.

Cytat
odzielenie javascript, a właściwie jego wywołan do odzielnej 'warstwy', zazwyczaj odzielnego pliku

A przy pomocy modelu zdarzeń "lvl.0" nie ma możliwości zapisania w osobnym pliku funkcji JS? Poza tym znaczniej bardziej przejrzyste jest użycie mieszanego modelu zdarzeń, choćby dlatego, że wiesz w którym momencie, dane zdarzenie jest wywoływane.
Ziels
Cytat(batman @ 10.07.2007, 05:50:22 ) *
Sorki za OT, ale szlag mnie trafia, jak ktoś sądzi, że "nowocześniejsza metoda" jest bolączką na wszystkie problemy z JS. Napisz mi proszę, w jaki sposób jest obsługiwana propagacja zdarzeń w IE i FF, oraz jakie są metody, by jej zapobiec.
A przy pomocy modelu zdarzeń "lvl.0" nie ma możliwości zapisania w osobnym pliku funkcji JS? Poza tym znaczniej bardziej przejrzyste jest użycie mieszanego modelu zdarzeń, choćby dlatego, że wiesz w którym momencie, dane zdarzenie jest wywoływane.

Bardziej przejżyste? Nie sądze.

Jeśli masz jakiś dajmy na to formularz który cały opiera się na JS, i bez niego nie ma racji bytu, to wtedy dopisywanie zdarzeń oncośtam nie jest złe, ALE jeśli tworzysz stronę która ma działać zarówno z JS jak i bez niego, a JS służy jedynie do zwiększenia funkcjonalności (np zwijanie panelików z linkami albo cuś) to wtedy warto mieć go całkowicie oddzielonego od html'a - chociażby łatwość modyfikacji (bo o ile łatwiej jest przypisać zdarzenie do wszystkich elementów w pęltli, niż do każdego taga dopisywać onclick="cośtamcośtam")
flv
batman, nie wiem w jakim celu probujesz mnie atakowac (bo ten post chyba w moim kierunku?), ale ja wlasnie jestem podobnego zdania co ty, przeciez nawet to napisalem, ze dla mnie to "wątpliwe uporzadkowanie kodu". A nawet jesli bym twierdzil ze jest to jakies udogodnienie to napewno nie == to teorii ze rozwiaze to wszystkie problemy z javascript, nie wiem skad to wogole wzioles...
batman
Cytat
batman, nie wiem w jakim celu probujesz mnie atakowac

To nie był atak na Twoją osobę i jeśli tak to odebrałeś to przepraszam. Chciałem wyrazić swoją frustrację z poglądów wielu programistów, którzy na siłę chcą czegoś używać, tylko dlatego, że tak ktoś napisał w jakiejś książce.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.