Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Wyszukiwarka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mike122
Napisałem wyszukiwarkę która przeszukuje pliki na stronie.
Skrypt:
  1. <?php
  2. $slowo = "Szukane";
  3. $tablica = array();
  4. $tablica['0'] = "index.html"; 
  5. $tablica['1'] = "strona2.html"; 
  6. $tablica['2'] = "strona3.html";
  7. $tablica['3'] = "strona4.html";
  8. foreach($tablica AS $id => $url){
  9. $found = false;
  10. $plik = file_get_contents($url);
  11. if (eregi($slowo, $plik) !==false){
  12. echo "<a href="".$url."">".$url."</a>";
  13. $found = true;
  14. }
  15. if(!$found){
  16. echo "Nie znaleziono sformułowania.";
  17. }
  18. }
  19. ?>

Chodzi mi to to żeby jeśli znajdzie sformułowanie w index.html to żeby później nie wyświetlał mi Nie znaleziono sformułowania., a jeśli nie znajdzie sformułowania w ogóle to wyświetlił raz Nie znaleziono sformułowania. a nie 4 razy. Proszę o pomoc.
Piotrwusek
Może zrobisz tak:

1. To co zrobiłeś nie jest takie głupie ale może 2 punkt ci coś doradzi

2. Google AdSense przeszukuje ci stronę w poszukiwaniu tego co chcesz znaleźć

Przykład

Możesz na lewym boku stronyzsp3a.za.pl

Polecam ten drugi sposób ponieważ masz 2 w 1 wyszukiwarkę internatową i wyszukiwarkę twoich stron
Mike122
~Piotrwusek nie chcę korzystać z Google AdSense wolę własne biggrin.gif I na plikach w tym momencie, później przerobię na wyszukiwarkę w bazie MySQL. Choć dużo stron mam statystycznych.
Piotrwusek
poradzę ci żeby obrazu z mysql będzie duże lepiej a zamiast plików włuż te dane co masz w plikach do bazy danych bedziesz miał bardziej komfortowo

tak ja myśle
Cosi*
No to spróbuj zrobić tak:
Zmienną $found ustawiasz przed pętlą foreach.
A fragment if(!$found) ... echo "Nie znaleziono sformułowania" dajesz po klamrze zamykającej pętlę.
Powinno dać taki efekt jak chciałeś smile.gif
Mike122
~Piotrwusek teraz nie ma takiej potrzeby. Jak zajdzie taka potrzeba to napiszę taką wyszukiwarkę snitch.gif
~Cosi* dziękuje Ci, aż wstyd się przyznać ale nie pomyślałem nad tym worriedsmiley.gif
Cosi*
Drobiazg smile.gif Ujęło mnie to, że chcesz coś zrobić sam, zamiast korzystać z gotowców.
Tak trzymać.
-kamila-
a co zrobić zeby również szukało po stronach np.: cos_cos.html bo jesli jest w nazwie pliku znak _ juz wyskakuje błąd:
  1. Warning: file_get_contents(o_nas.html) [FUNCTION.file-get-contents]: failed TO open stream: No such file OR directory IN /home/...cos.html ON line 249
  2. Nie znaleziono sformułowania.
-james-
a propos wyszukiwarki google, umieściłem ją na stronie , jednak nie pokazuje wyników, sądzę, że wynika to ze zmiany zawartości i robot jeszcze nie zaindeksował nowej. Jesli mam racje, to jak to "naprawic"?
-kamila-
Witam ponownie - ponzawiam pytanie - czy ktoś może mi pomóc? Mike122 napisał fajną i prostą wyszukiwarke tylko jesli w adresie jest znak _ to wyskakuje błąd jak powyżej. Ktoś wie jak to rozwiązać?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.