Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] CMS lub SKRYPT zrobic własny
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Piotrwusek
Witam

mam taką przeszkodę na tworzeniu CMS lub skrypta dla własnych wymagań. Posiadam darmowy serwer na którym muszę zbudować skrypt w którym na jednej stronie będę zmieniał informacje a na drugiej będą widoczne coś w postaci CMS ale to będzie skrypt grafiku dnia ze w odpowiednie godziny będę wstawiał co ma dany pracownik robić (znaczenie tego skryptu jest głębsze).
deirathe
A meritum? O co Ci właściwie chodzi? Same zdania twierdzące... blinksmiley.gif
Piotrwusek
Coś w podobnie do CMS. Ale SKRYPT.

Grafik dnia

Poniedziłek Wtorek Środa Czwartek Piątek
8
9
10
11
12
13
14
15

Coś takiego mam ale jak zrobić zęby z innej strony można wybyło przypisywać co o wybranej porze bedzie

np.
inna-strona.php
Poniedziałek o 8 będzie apokalipsa
Mike122
Witaj ponownie [php] Tekst w porach dnia. może Ci się przyda snitch.gif
deirathe
extcalendar? To jest nawet miłe i ma to o czym mówisz, cos ala cms ale skrypt :]
kolega wyżej podał stronę to ja podaje gotowca
Piotrwusek
no tak dzięki ale to sie nie przydało

to ma być takie coś jak rozkład jazdy dla kuriera że teraz jedzie tu... (widziałem coś w po bobie nazywało się PLAN LEKCJI)

Teraz poprobuję z mysql dopóki ktoś nie odpowie
maziak
Hm, mało konkretów jak na mnie napisałeś - ale jak rozumiem chodzi o podłapanie idei jak to w ogole zrobić.

Jezeli to tylko to co napisałeś, to nie pchał bym do tego SQLa. Ale jezeli chcesz to... jak to ma byc proste, łatwe i nieskomplikowane, nie uzywane przez setki osob na raz winksmiley.jpg to ja bym to zrobił tak :

Robisz tabelę np. 'grafik' w bazie danych o strukturze
godzina | poniedzialek | wtorek | sroda | czwartek | piatek

Dodajesz w kolumnie godziny od 0 do 24, albo jak tam wolisz, reszte póki co mozna zostawic puste.

Nazwijcie to nieprofesjonalnym - ale tu pasuje.

Rekordy dodajesz na ten przykład w formularzu, w stronie zabezpieczonej prostym systemem logowania.
  1. UPDATE grafik SET poniedzialek='spotkanie blabla' WHERE godzina ='11';

Czyli w poniedziałek o 11 spotkanie winksmiley.jpg

A strona przeznaczona dla pracownikow, pobierała by rekordy i w pętli umieszczała by grafik w pięknej tabelce.

Moze coś pomogłem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.