Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] cos na wzor działu "napisz nowy temat"
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kononowicz
witam.

w jaki sposób zrobić taki bajer jak jest na tym forum podczas pisania nowego tematu. chodzi mi o pogrubianie, podkreslanie i skreslanie znaków. po wsicnieciu przycisku np. B chciałbym zeby w textarea pojawial sie znacznik pogrubiajacy <b> a przy nastepnym wcisnieciu znacznik zamykajacy. jak to wykonac questionmark.gif

z gory dzieki za pomoc!
Grzyw
Taki bajer to wykorzystanie tzw. BBCode.
Przeczytaj to:
http://bbcode.strefaphp.net/index.php
No i pogoogluj:)
kononowicz
ja rozumiem ze jest bbcode ktory ładnie zamienia znaczniki itp. ale jak stworzyc taki panel, dzieki ktoremu mozna obslugiwac taki bbcode. podczas pisania tego posta u gory i po lewej stronie takie cos jest. jak zrobic zeby po wcisnieciu na jakis przycisk wstawiał mi raz [ b ] a raz [ /b ] bo tego nastronie z bbcodem i z tym generatorem nie było.

EDIT. no chyba ze ten panel jest wbudowany tylko u mnie nie dziala. pomocy
Cienki1980
zainteresuj się tym wątkiem

tam jest gotowy produkt, który wystarczy zaimplementować na swoją stronę.
kononowicz
Cytat(Cienki1980 @ 12.07.2007, 19:36:00 ) *
zainteresuj się tym wątkiem

tam jest gotowy produkt, który wystarczy zaimplementować na swoją stronę.

bardzo fajna sprawa tylko jak tresc tego co sie napisało zapisac do bazy mysql... questionmark.gif?
Cienki1980
Cytat(kononowicz @ 12.07.2007, 19:49:08 ) *
bardzo fajna sprawa tylko jak tresc tego co sie napisało zapisac do bazy mysql... questionmark.gif?

tak samo jak zawartość każdego innego pola typu <textarea> czy też <input type="text">
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.