Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Stopień implementacji XSL(T(2.0))?
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > XML
Jabol
Jak to dokładnie jest? Zauważyłem, że żadna przeglądarka nie rozumie namespace fn ani elementów xslt 2.0. Bardzo ich potrzebuje. Jest jakaś metoda aby ich używać? Chociażby jakiś parser którym mógłbym statycznie transformować dokumenty?
xchaotic
Hej. Od niedawna Opera, jako ostatnia z wazniejszych przegladarek dodala obsluge XSL po stronie klienta, ale we wszsytkich przegladarkach to XSL 1.0.

Ja sam nie wiem jak do tego podejsc, i generalnie ucze sie 2.0 gdyz kod jest duzo prostszy i rozsadniejszy, ale jesli chodzi o przegladarki to pewnie 2009 bedzie 1. rokiem kiedy bedzie mozna zalozyc ze wiekszosc ludzi uzywa przegladarki z obsluga xsl 2.0

Do przetwarzania XSLT2.0 to na pewno Saxon 8, zapewne konkurencja nadgoni, ale mozna go wywolywac z Javy, PHP etc.

Nie wiem jak masz skonfigurowane srodowisko hostingowe, ale dla mnie z XSL 2.0 to duzy klopot, bo wiele projektow po prostu uzywa 1.0 i tyle, czasem mozliwe jest napisanie stylesheeta ktory ci transformuje kod z 2.0 do 1.0 (XSL to w koncu tez XML smile.gif )
Jabol
Użyłem Altova XML. Potrzebowałem do programu a nie do przeglądarki, także działa mi już.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.