Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pytanie o Forum w PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Kuziu
Chciałem spytać czy jest to dobra metoda czy może znacie lepszą
na to aby po dodaniu nowego posta w forum Topic powędrował na samą góre.

I tak ja zrobiłem to tak że mam w pliku kolejnosc.txt zapisane po przecinkach numery topiców i jeśli ktos doda nowy post np do topicu nr=3 to wstawia numer 3 na początek pliku i przekopiowując pozostałe numery jeśli napotka 3 to go omija. $ktory to numer topicu do ktorego jest dodawany post. Niby działa ale chciałbym wiedzieć czy może jest jakaś lepsza metoda.
[list]
if(filesize("forum/kolejnosc.txt")>0){
$plik = fopen("forum/kolejnosc.txt","r");
$tmp = fread($plik,filesize("forum/kolejnosc.txt"));
fclose($plik);

$kol = split(",",$tmp);
$il = count($kol);
$plik = fopen("forum/kolejnosc.txt","w");
fwrite($plik,$ktory);
for($i=0;$i<$il;$i++){
if($kol[$i] != $ktory){
fwrite($plik, "," . $kol[$i] );
}
}
fclose($plik);
}
[list]

I jeszcze 2 pytania.
Czy jest jakieś ograniczenie na serverze php odnośnie wielkości tablicy ??
np $[2000000] - coś sie stanie ?? jeśli bede miał tak dużą tablice ?

I pytanie 2.
Jak to jest z funkcją flock ?? czy wystarczy zabezpieczyć plik do zapisu i to wszystko co musze zrobić ?? czy tez musze sprawdzać czy plik nie jest w danym momencie zabezpiczony ??
Może troche jaśniej ;P
Mam funkcje która np. zapisuje newsa i przed zapisaniem daje
Zabezpieczam .... zapisuje .... odbezpiczam.
i czyw tym momencie plik już jest bezpiczeny ?? jeśli ktoś w tym samym momencie by dodawał też newsa ... to czy server sam sprawdza czy plik nie jest w danym momencie zabezpieczony ?? czy musze użyć jakiejs funckji która to sprawdzi i poczeka az plik bedzie odbezpiczony ??

Sorki że tak zamotałem :P i z GooRy THX za pomoc...
Bakus
Jeżeli chodzi o skrypt forum, to pomysł ciekawy, ale ja bym zaczął od poszukania jakiegoś forum na plikach w http://www.hotscripts.com/

Co do tablicy: istnieje ograniczenie, ale nie co do wielkości tablicy, a ilości pamięci jaką zajmie. Dla przykładu - tablica może mieć 2 mln rekordów po 1-2 znaki i nic sie nie stanie, ale jeżeli każdy z rekordów miałby po 1000 znaków wielkość tablicy nie może przekroczyć 8000 rekordów, bo się skrypt wysypie.

Przy założeniu, że nie była zmieniana wielkość pamięci jaką może skonsumować skrypt (8MB) powyższe liczby są prawdziwe, ale nie zapomnij, że na b. obciążonym serwerze często ta ilość pamięci jest zmniejszana, a co za tym idzie - rozmiary tablic się zmniejszają...
Kuziu
THX czyli jeszcze tylko pytanie o flock'a winksmiley.jpg)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.