Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z cookies - brak wartości
Forum PHP.pl > Forum > PHP
jasc
Mam nastepujacy problem: nie chca mi dzialac ciasteczka!

Otuz chce zeby dane z fomularza dodania wpisu byly zapamietywane przez przegladarke. Ksiega gosci jest zapisana w jednym pliku
(ksiega.php?akcja=pokaz), strona "dodaj wpis" - ksiega.php?akcja=nowy, strona aktualizujaca wpis (czyli akcja formularza ze strony "dodaj wpis") - ksiega.php?akcja=dodaj . A teraz nieszczesliwy kod:

[php:1:35bab79eef]<? if (isset($akcja) && ($akcja=="dodaj")) { //zapisuje cookie przeslane z formularza na stronie "dodaj wpis"
setcookie("KsiegaNick","$author",time()+7776000);
setcookie("KsiegaEmail","$email",time()+7776000);
setcookie("KsiegaWWW","$www",time()+7776000);
setcookie("KsiegaGG","$gg",time()+7776000);
} ?>

<html><head></head>

<? switch ($akcja)
{
case "pokaz":
<blablabla>
break;

case "nowy":
echo "<form action=ksiega.php?akcja=dodaj method=post>
<input type=text name=author value="$KsiegaNick"> //czyta dane z cookie jesli tam są
<input type=email name=email value="$KsiegaEmail">
<input type=text name=www value="$KsiegaWWW">
<input type=text name=gg value="$KsiegaGG">
<textarea name=body rows=6 cols=55 wrap=virtual></textarea>
<input type=submit value=Dodaj>
<input type=reset value=Reset>
</form>";
break;

case "dodaj":
<blablabla> //tutaj zapisuje dane z formularza do pliku
}
?>
</html>
[/php:1:35bab79eef]

Chodzi o to ze po prostu zmienne $Ksiega... nie maja zadnej wartosci po wyslaniu maili!

Please zdebugujcie i powiedzcie gdzie jes blad?
spenalzo
http://php.mainseek.com/manual/pl/language....predefined.php
w ramce ostrzeżenie.

Na 100% to jest to.
jasc
To znaczy ze mam uzywac $_COOKIE["Ksiega..."] questionmark.gif?

A jesli tak to jak to wpisac w blok tekstu? czy tak:
[php:1:7846c355e5]<? echo "text $_COOKIE["Ksiega..."] text"; ?>[/php:1:7846c355e5]
czy moze tak:
[php:1:7846c355e5]<? echo "text $_COOKIE["Ksiega..."] text"; ?>[/php:1:7846c355e5]

Ale mam watpliwosci czy to pomoze bo na serwerze mam php ver. 4.1.2 :?
spenalzo
Cytat
A jesli tak to jak to wpisac w blok tekstu?

[php:1:4fc1bff6d2]<? echo "text ".$_COOKIE["Ksiega..."]." text"; ?>[/php:1:4fc1bff6d2]

=D> Brawo że jednak zajrzałeś do tego linka smile.gif
jasc
hehe fakt zajrzalem ale to bylo przypadkiem :wink:

hmm co moze byc przyczyna?? plz hlp!!
spenalzo
Cytat
hehe fakt zajrzalem ale to bylo przypadkiem  :wink:

Żeby mi to było ostatni raz smile.gif

Cytat
hmm co moze byc przyczyna?? plz hlp!!

Co ma być czego przyczyna?
dzieciol4
jemu chodzi o to ze bedzie musial wszystko przerabiac na $_cookie i sie zastanawia jaka bedzie przyczyna bo mu sie nie chce biggrin.gif przyczyna lezy w interpreterze wiec jak sobie napiszesz swoj taki jak chcesz bedzie dzialal jak chcesz, a tak serio to chodzi o to ze zmienna np. $ksiega moze pochodzic z roznych zrodel i nie jest bezpieczna za to zmienna tablicowa $_cookie costam jest bezpieczna i wskazuje zrodlo zmiennej
jasc
eee... przerobilem $KsiegaNick na $_COOKIE["KsiegaNick"] ale dalej nie dziala!!! :cry: chciaem sprawdzic czemu wiec zrobilem maly debug:
okazalo sie ze setcookie() dziala, ale nastepnie na stronie "nowy" okazalo sie ze $KsiegaNick ani $_COOKIE["KsiegaNick"] nie maja nawet wartosci (!isset). Jakby przegladarka gubila gdzies te ciastka.

Jakies sugestie?
jasc
:!: Bez kitu :!:

okazalo sie ze z kodem jest wszystko w porzadku a ciasteczka blokowala przegladarka!!!! Mialem za wysoki poziom bezpieczenstwa, teraz wszystko gra. IE6 do kitu!

Thx wszystkim za odpowiedzi i sorry za zamieszanie!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.