Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: portal pracy - jak technologia?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
ds26
Witam,

napoczatku przyszlego roku chcialbym ruszyc z pracami nad portalem pracy (cos na wzor pracuj.pl)

Zastanawiam sie nad wyborem technologii:

pracuj.pl jest napisane w asp. Osobiscie znam php'a na tyle ze sam moglbym stworzyc taki serwis,
ale php coraz bardziej kojarzy mi sie z lamerstwem i ogolnie malo profesjonalnie.

znam troche jave ale nie na tyle zebym mogl teraz juz to napisac (wiec pewnie musialbym zlecic komus napisanie tego).

BAza: mysql, mimo wszystko. znacznie szybsza od postgresa.

Wiec reasumujac bylbym za: java + mysql + linux.

dajcie znacc o tym sadzicie.

a moze jednak ten php? winksmiley.jpg

pozdr.
NuLL
Cytat
php coraz bardziej kojarzy mi sie z lamerstwem i ogolnie malo profesjonalnie.

Najwyrazniej sam taki jestes smile.gif
Seth
PHP kojazy Ci sie z lamerstwem, mowisz?

Czy w takim razie tak samo okreslisz swoj poziom wiedzy o PHP i jakosc skryptow jakie tworzysz?

Co przecietnego uzytkownika ktory wejdzie na Twoja strone bedzie obchodzic technologia jaka wykorzystasz jezeli serwis bedzie spelnial jego oczekiwania i nie bedzie mial bledow?

Czy w nielamerskiej Javie jestes w stanie osiagnac to samo na obecnym etapie swojej wiedzy co w PHPie?
Czy zdajesz sobie tez sprawe z technoogii jakie musisz uzyc i skonfigurowac (Tomcat) i ile bedzie Cie to kosztowac?

Konczac... czy wybierzesz nielamerskie ferrari, ktore bedzie Cie kosztowalo kupe kasy, bedziesz musial sie nauczyc prowadzic je i wydawac majatek na jego utrzymanie, czy moze inne sprawdzone auto, ktore jest bardziej lamerskie bo nie posiada czerwonego koloru i spojlerow oraz nie poderwiesz na nie laski ale tez jezdzi i jest w zasiegu Twoich mozliwosci?

Trendy w programowaniu zawsze byly i beda. Raz na topie jest Java, a raz inny jezyk. Ale przy budowaniu aplikacji nie liczy sie to co jest cool, a to w czym mozna osiagnac zamierzony efekt przy malych nakladach pracy albo to czego oczekuja od Ciebie klienci.

Jezeli ten projekt ma byc tylko kpoligonem doswiadczalnym to uzyj Javy. Jezeli podchodzisz do niego powaznie to pozostaw swoje przekonania na temat tego co ejst cool a co nie na inna okazje - np. na wycieczke po miescie...

P.S.
Takie temat raczej do hydeparku powinny ladowac.
Moli
W php można naprawdę dużo napisać, a portal typu pracuj.pl to nie jest jakieś arcydzieło. Przy dużych projektach, najważniejsze jest to jak wszystko rozplanujesz.

Jeśli już na prawdę masz coś do php i nie chcesz go używać to może Python i jakiś framework ? np. Django. Albo Ruby i Ruby On Rails ?

ps. Grono.net jest postawione na Django, więc jak widzisz wytrzymuje spore obciążenia.
ds26
z tego co wiem java jest darmowa i nic wiecej nie bedzie mnie to kosztowac..
co do tomcata - dlamnie nie jest problemem instalka tego:) poza tym sa inne serwery (poza apachem) tore swienie radza sobie z java(resin)..

php jest lamerskie w tym sensie ze jest to jezyk skryptowy, prekomilowany..
silnik javy jest stabilnijszy z tego co czytalem..

chodzi mi o profesjonalizm rozwiazania. przecietnego uzytkownika rezczywiscie malo co obchodzi w czym jest serwis napisany, ale idac tym tropem mozna powiedziec po co tez pisac obiekotowo, skoro to samo mozna osiagnac proceduralnie.. albo w ogole wszystkonapisac w czytsym htmlu.. itd..

sa na tym forum programisci javy ?

to ich glosu chetnie bym posluchal.
NuLL
Cytat

laugh.gif Fajny argument nie ma smile.gif PHP, Python ( czesciowo ), Ruby, Perl wszystko lamerskie biggrin.gif A moze ty jestes lama bo masz blade pojecie o programowaniu przytaczajac tak idiotyczny argument ?
strife
Przenoszę na Hydepark smile.gif
nasty
Ja bym poradził znalezienie sobie innego zajęcia smile.gif Jest mnóstwo fajnych rzeczy które można robić na świecie smile.gif
Cysiaczek
Lamerski (a właściwie lamerem) to może być programista, ale nie język. Używanie Javy do pisania tak prostej aplikacji jak portal pracy to moim zdaniem bezsens, chyba, że hobbystycznie to chcesz robić. Od tego właśnie jest PHP - to jest ten segment rynku na którym panuje Ono niepodzielnie i bynajmniej nie dlatego, że komuś się nie chciało wymyślać czegoś lepszego.

Pozdrawiam.
sztosz
Lamerskie to są Frameworki bo w ogóle wtedy za szybko i prosto się pisze. Prawdziwy Haxior pisze CRM w assemblerze.
tiraeth
Cytat
chodzi mi o profesjonalizm rozwiazania

Najpierw zadbaj o argumenty, po gadając, że PHP jest lamerskie, bo jest prekompilowane, robisz z siebie PROFIsjonaliste...

Cytat
silnik javy jest stabilnijszy z tego co czytalem

Przestań czytać i sam sprawdź...

Cytat
sa na tym forum programisci javy ?

Są, i pewnie zaraz któryś zabierze głos...

Cytat
z tego co wiem java jest darmowa i nic wiecej nie bedzie mnie to kosztowac

Znajdź odpowiedni hosting albo dedyk, na którym zainstalujesz Tomcata (albo będzie tam zainstalowany), a potem mów, że nie będzie Cię to nic kosztować. Chyba, że chcesz postawić własny serwer, na tej swojej Neostradzie, z której korzystasz (tak, whois jeszcze działa na forum).

Cytat
znam troche jave ale nie na tyle zebym mogl teraz juz to napisac (wiec pewnie musialbym zlecic komus napisanie tego).

Mhm, to kolejny dowód na to, że musiałbyś ponieść jakieś koszty... i to nie byle jakie, programiści Javy bardzo dobrze się cenią (zreszą, php-owcy także).

Coś mi się wydaje, że nie potrafisz niczego poza napisaniem "szołtboksa" w PHP, a już napewno nie korzystałeś nigdy ze struktury MVC dla PHP5... Może nawet Twoja wiedza o PHP zakończyła się na wersji 4.4....

Podsumowując, wróć to programowania w Pascalu, tam od razu sobie .exe możesz stworzyć. Olej PHP, Ruby on Rails, Python, Perl... wogóle olej programowanie i zajmij się grą w Sapera.
Seth
Cytat
silnik javy jest stabilnijszy z tego co czytalem

Co rozumiesz przez stabilniejszy? Podaj linka do tego artykulu to chetnie poczytam.

Cytat

Rozumiem, ze hosting juz masz zapewniony?

Cytat

Poprosze o inne argumenty z ktorymi mozna powaznie polemizowac...

Cytat
chodzi mi o profesjonalizm rozwiazania.

W czym w takim razie obiawia sie wiekszy profesjonalizm JSP od PHP?
I czy wg. Ciebie uzywajac Javy bedziesz juz "profesjonalny"?

Cytat
(...)przecietnego uzytkownika rezczywiscie malo co obchodzi w czym jest serwis napisany, ale idac tym tropem mozna powiedziec po co tez pisac obiekotowo, skoro to samo mozna osiagnac proceduralnie.. albo w ogole wszystkonapisac w czytsym htmlu.. itd..

Mylisz sie.
To w czym i jak to napiszesz uzytkownika nie obchodzi. Jego obchodza efekty.
Ale nie przykladaj tej samej miarki do tego jaka Ty bedziesz musial wykonac prace piszac w tym czy innym jezyku oraz w tym czy innym paradygmacie programowania.
Jednym slowem stosuj to w czym jestes dobry i co umiesz najlepiej wykorzystac do danego celu, a nie zachwycaj sie tym, ze Twoi uzytkownicy dostana orgazmu widzac w adresie .jsp
ds26
lamesrkosc phpa:

tablice asocjacyjne (w javie wiele typow kontenerow..)
prymitywne typowanie zmiennych, funkcji (wartosci zwracanych)

itd itd..

ja lubie php, za jego swobode ktora daje, ale java daje duzo wiecej z pkt widzenia mozliwosci programistycznych..

i "nawet" daje mozliwosc wykorzystania wzorca MVC ktorego znajomoscia kolega tak sie szczyci winksmiley.jpg

bardzo prosze o opinie osob ktore widza cos wiecej poza PHP, i maja nieco szrsze horyzonty:)
tommy4
pokaż mi jak będziesz z tego korzystał.

PHP jest proste, bo tworzenie stron jest proste.
Cysiaczek
Tablice w PHP są lamerskie? Człowieku!!! Co ty piszesz!!! PHP posiada jedną z najlepszych implementacji tablic. Zawdzięcza to właśnie dynamicznemu typowaniu. Chcesz kontener dla konkretnego typu zmiennych? Napiszesz w 5 minut jedną ręką, przy okazji trzymając browar w drugiej. Jedyny sensowny argument to brak wymuszania typów prymitywnych (i tak tylko przy przekazywaniu, bo kontroli zwracanych nie ma i nie będzie). Nie widzę nic takiego, co ma Java, co byłoby przydatne w pisaniu aplikacji dla www, a czego nie ma php.

Btw. Co maja do tego wszystkiego wzorce projektowe?
---
Ja wywlokłem wzorce na wierzch, jako argument (taki rzucony z grubej rury) za tym, że "kolega" ds26 nie ma zielonego pojęcia o PHP...
---
tiraeth

Pozdrawiam.
tiraeth
Cytat

Zapoznaj się z wiki, poczytaj to i pobaw się obiektami... Poza tym, jeśli uważasz tablice asocjacyjne za jedyny kontener w PHP, to proszę Cię... już więcej nic nie pisz. Przypomnę tylko, że wiele frameworków ma swoje, zaimplementowane, kontenery dla danych... więc w tym przypadku ich ilość jest duża. Poza tym, jeśli tablice asocjacyjne są lamerskie, to już na prawdę się nie odzywaj, zanim nie uzasadnisz tego.

Cytat

A Wikipedia mówi, że PHP jest językiem dynamicznie typujących zmienne, a bynajmnije takie typowanie nie jest prymitywne, a jeśli chcesz utrzymać konkretny typ dla danej zmiennej, wystarczy nauczyć się korzystać z klas, które pozwalają na kontrolowanie wartości zmiennych. Brak "bezpiecznego typowania - safe-type"... nie będę cytować Wiki, przeczytaj sobie sam.

Cytat
ale java daje duzo wiecej z pkt widzenia mozliwosci programistycznych

Skąd Ty możesz wiedzieć jakie możliwości daje Java, w porównaniu z PHP, skoro jeszcze kilka postów wyżej piszesz, że znasz Javę trochę. Ja nie znam Javy (siedziałem w kodzie ze dwa, trzy razy), ale nie piszę, że jest prymitywna czy lamerska (choć zdecydowanie nie jest - widać to po ilości ofert pracy dla tego języka), ale nawet gdybym znał, to zanim zacząłbym mówić, że jest lepsze niż PHP do budowania portalu, zastanowiłbym się sto razy, biorąc pod uwagę koszty, jakie musiałbym ponieść oraz możliwości programistyczne (zarówno języka, jak i swoje).

Kiedyś na forum był temat Ruby kontra PHP, w którym dyskusja także dotykała Javy. Wiele głosów padło za tym, aby dać sobie spokój z wyliczaniem błędów jednego i drugiego języka, skoro PHP, Ruby i Java mają swój kawałek rynku (PHP zdecydowanie większy kawałek, jeśli chodzi o serwisy internetowe) i żaden język nie zagraża drugiemu.

Jeśli piszesz, że PHP jest lamerskie, choć po chwili rzucasz "(..) lubie php, za jego swobode (...)", to może na prawdę kup sobie trochę książek o PHP, Javie, Ruby'm, Pythonie i Perl'u, po czym zastanów się nad ich różnicami, przeznaczeniem, strukturach danych, możliwych kooperacji z innymi językami czy platformami, kosztach wdrożenia projektów, ich ciągłego developingu, a następnie wróć tutaj i dokończ swoje wywody na temat lamerstwa PHP.

Zacznij w końcu uzasadniać swoje wywody...
Seth
Cytat(ds26 @ 28.07.2007, 17:25:20 ) *
lamesrkosc phpa:

"Kolega" chyba niedouczony jest lekko skoro jedyni etakie kontenery wymienia smile.gif
Poczytaj o SPL" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual winksmiley.jpg

Cytat
itd itd..

Chetnie poznam te itd itd i nawet "itp" oraz "etc" biggrin.gif Czy moze to wszystko na co Cie stac w tym temacie?

Cytat
ja lubie php, za jego swobode ktora daje, ale java daje duzo wiecej z pkt widzenia mozliwosci programistycznych..

Wymien jakie? Co mozna w JSP osiagnac czego nie mozna osiagnac w PHPie?
I skad u Ciebie ta pewnosc skoro piszesz, ze ledwie znasz Jave?

Cytat
bardzo prosze o opinie osob ktore widza cos wiecej poza PHP, i maja nieco szrsze horyzonty:)

Przez 5 lat programowalem zawodowo w ASP.NET z wykorzystaniem C# (a wczesniej w ASP i VB) smile.gif To byly czasy winksmiley.jpg

P.S.
Ciekaw jestem jakie masz doswiadczenie w pisaniu w PHP oraz w innych jezykach?
No i czekam na linka do tej ciekawego artykulu na temat kompilatora Javy smile.gif
php programmer
Cytat

Twoje podejście przypomina mi, kiedy dawnymi czasy
ludzie uważali, że Pascal jest lamerski i nic konkretnego nie da się napisać,
Taka już mentalność ludzka, że jak coś jest bardziej
przyjazne i łatwiejsze to zaraz musi być lamerskie,
moim zdaniem jest to pewna odmiana snobizmu

A ja powiem, że w Pascalu programowałem 5 latek,
i nie było rzeczy (jak na tamte czasy), której nie dało by się w nim napisać,
wszystko można było z niego wycisnąć, jedynym ograniczeniem była
wyobraźnia programisty i myślę, że również dziś jest podobnie,

co do
Cytat
lamesrkosc phpa:
1. tablice asocjacyjne (w javie wiele typow kontenerow..)
2. prymitywne typowanie zmiennych, funkcji (wartosci zwracanych)

1. Nie wiem co widzisz lamerskiego w tablicach php, spełniają bardzo dobrze swoją funkcję

2. prymitywne typowanie? Co ty wymyślasz?
Może pokaż nam jakieś nieprymitywne typowanie "mistrzu",
Typowanie w php jest domyślne, tzn że php sam się domyśla jaki
jest typ, a jak trzeba to programista może sam narzucić typ.
seaquest
Może oderwę się trochę od tematu, ale
Cytat

To jakiś żart?
NuLL
Cytat

Pytanie czy MySQL to baza ? Wg mnie to namiastka tego co daje np Postgre czy Oracle winksmiley.jpg a to sa bazy smile.gif No moze od 5.0 cos sie w tej kwestii ruszylo winksmiley.jpg
Marusz
Cytat(NuLL @ 28.07.2007, 22:25:45 ) *
Pytanie czy MySQL to baza ? Wg mnie to namiastka tego co daje np Postgre czy Oracle winksmiley.jpg a to sa bazy smile.gif No moze od 5.0 cos sie w tej kwestii ruszylo winksmiley.jpg

Uważaj z takimi opiniami. W końcu sam temat zaczął się od podważenia profesjonalizmu kodowania w PHP. Jeśli w podobny sposób będziesz ciągnął temat baz, to - standardowo - rewolucja zeżre własne dziecko.
Turgon
Ale zabawny temat...
NuLL: primo, mySQL to nie baza, tylko SILNIK bazodanowy. secundo, korzystaj z postgresa - obecnie jest na co drugim hostingu. Nie zabronię Ci.

I właśnie za to automatyczne typowanie kocham PHP! I za te tablice!
Fuzja
Turgon: mowiac mysql kazdy wie o co chodzi, takze nie trzeba sie popisywac bo ktos inny teraz moze rownie dobrze napisac, ze to "wolnodostępny system zarządzania relacyjnymi bazami danych".
nitro18
Cytat
Osobiscie znam php'a na tyle ze sam moglbym stworzyc taki serwis,
ale php coraz bardziej kojarzy mi sie z lamerstwem i ogolnie malo profesjonalnie.

Chłopie zastanów się co piszesz.... Chyba sam jesteś lamą i mało profesjonalistą (jak na lamę ;P ). Są osoby tzw. Programiści PHP którzy zarabiają krocie, więc nie pieprz mi tu że PHP jest językiem lamerskim i mało profesjonalnym.

Cytat
java + mysql + linux.

Java czy Javascript? Bo oba języki są mylone b. często. Ciekawe połączenie Java + MySQL + .... tylko po co obciążać i serwer i przeglądarkę usera pierdołami....

Cytat

PHP też...

Cytat

a jaki ma być... sam właśnie dajesz sobie przykład że sam jesteś lamerem...

PHP to wspaniały język. Widocznie twoja wyobraźnia jest tak mała że nie umiesz jego obsługiwać.

Jak nie chcesz używam PHP to twoja sprawa. Tylko po cholerę wkurzasz innych na forum... idź lepiej na miasto zobaczyć co jest cool a co nie ;P (jak to jeden z naszych rozmówców doradzał)
Kreton
Cytat
mySQL to nie baza, tylko SILNIK bazodanowy

SILNIK ? Jakbyś powiedział np. InnoDB to bym się zgodził.
Ludvik
Cytat
Chłopie zastanów się co piszesz.... Chyba sam jesteś lamą i mało profesjonalistą (jak na lamę ;P ). Są osoby tzw. Programiści PHP którzy zarabiają krocie, więc nie pieprz mi tu że PHP jest językiem lamerskim i mało profesjonalnym.

Radzę zejść z tonu... Bez względu na wiedzę itp. na forum trzeba każdego w miarę szanować... Nawet jeżeli obraża Twój ulubiony język... Jeżeli chodzi o profesjonalizm:

Cytat
Java czy Javascript? Bo oba języki są mylone b. często. Ciekawe połączenie Java + MySQL + .... tylko po co obciążać i serwer i przeglądarkę usera pierdołami....

Pogoogluj o apletach i serwletach. Aplety nie mają żadnego związku ze wspomnianą aplikacją...

Cytat
PHP to wspaniały język.

Bez przesady. PHP jest proste, wygodne i szybkie w implementacji, ale nie jest to szczyt marzeń programisty. Aczkolwiek, do wielu celów nie ma lepszego języka (właśnie ze względu na prostotę, a także ilość gotowych rozwiązań i hosting)...

PS. Wszyscy lubicie się czepiać szczegółów tongue.gif
Sh4dow
ja bym tu zmienil troche tytul, "portal pracy - jaki programista"
a odpowiedz jest prosta, na chwile obecna napewno nie Ty. Jesli ty sie zastanawiasz jaka technologia, to znaczy ze zadnej nie umiesz dobrze. Wiec daj sobie spokoj.
Sedziwoj
Cytat(tiraeth @ 28.07.2007, 16:30:39 ) *
wogóle olej programowanie i zajmij się grą w Sapera.

A co Ty masz do sapera?

Resztę pomijam bo już została w miarę omówiona.
nrm
@Sh4dow: świetna pointa i tym samym wyczerpanie tego prowokacyjnego tematu, którego miejsce jest w koszu (hej, czemu tu nie ma kosza? Zajmujecie się utylizacją na bieżąco? ;D ).
mike
Tym optymistycznym akcentem kończymy.
Moją wypowiedź ~ds26 możesz potraktować jako wypowiedź programisty Java tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.