Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mail
Forum PHP.pl > Forum > PHP
s_w_ir
Mam pytanie jak jest lepiej zrobic wysyłanie maili.
Czy tak:[php:1:8aacf4167b]<?php

mail(adres1,adres2,adres3itd...)

?>[/php:1:8aacf4167b]
Czy w pętli każdy adres osobno.
No bo jak wpadnie mi do tego pierwszego rozwiązania 1000 adresów to nie wiem czy wogóle to ruszy. Ale z drugiej strony to serwer(wydaje mi sie) nie łączył by sie tyle razy z tymi samymi serwerami(np. jak 10 adresów z @02.pl to wyśle je razem)
FiDO
Jako jeden mail, jeden adres podajesz w naglowku From (choc niekoniecznie jest to wymagane przez wszystkie serwery - pozatym beda go widzieli wszyscy jak podasz) a reszte oddzieloną przecinkami w naglowku BCC.
s_w_ir
Chwile... Nie denerwuj się Fido ale napisz po prostu 1 czy 2, bo z twojego postu nic nie kumam:( :
1. Tysiąc adresów w jednym mailu.
2. Pętla z pojedyńczymi adresami.
dob
Ja proponuje pętle, kiedys dostałem taką radę od Kameleona
FiDO
Cytat
Chwile... Nie denerwuj się Fido ale napisz po prostu 1 czy 2, bo z twojego postu nic nie kumam:(   :

Na jakiej podstawie stwierdziles ze sie niby denerwuje? 8O
Cytat
1. Tysiąc adresów w jednym mailu.
2. Pętla z pojedyńczymi adresami.

Moze cos posredniego... "paczki" po 100 adresow w jednym mailu?
Poszukaj na forum, juz byl topic o tym ktora wersja wydajniejsza.
s_w_ir
Nie sądziłem że się denerwujesz po prostu wiem że potrafie być irytujący. Jednak wole pętle bo mniejsze prawdopodobieństwo zawieszenia kompa, nie?
FiDO
Cytat
Jednak wole pętle bo mniejsze prawdopodobieństwo zawieszenia kompa, nie?

A to niby dlaczego?
KaMeLeOn
Cytat
Ja proponuje pętle, kiedys dostałem taką radę od Kameleona

Chyba byłem wtedy pijany laugh.gif
s_w_ir
Wydaje mi się że string składający się z 1'000'000 znaków może mocno obciążyć pamięć, ale w podświadomości miałem też to że pracuje pod win 98...
Pomyśle o tym 100 na pętle bo to może być optimum.
FiDO
Przeciez string z milionem znakow to "zaledwie" niecaly 1MB ... a mailery radza sobie bez problemu z duzo wiekszymi listami.
Jabol
hehe, i tak już trzeba dać pętle, żeby połączyć maile ( no chyba, że ktoś ma je w pliku, ale gdzieś tam i tak w enginie się tam pętla najprawdopodbniej tobi, chyba że ktoś se wpisze do pliku gotowy header from ), więc nie widzę potrzeby dawać drugiej. I zauważ, że wywołując 100 razy mail wywołujesz 100 razy sendmaila ( nie zman się na jego funkcjonowanie, ale możliwe, że wywołujesz sto razy nowy proces ), a tak tylko jeden raz i sendmail sam już sobie zrobi pętle.
s_w_ir
no to moge zrobic petle:) z pobieraniem adresów z bazy a potem wszystkie zapisać w tablicy i w mailu podać jako jedną zmienną:[php:1:907556433e]<?php
$tablica=adresy;
mail($tablica);
?>[/php:1:907556433e]
Chociaż nie wiem może trzeba by jeszcze do każdego rekordu pododawać przecinki. A czy zamiast adresów nie wyświetli mi się napis "array" tak jak w przypadku:[php:1:907556433e]<?php
echo $tablica;
?>[/php:1:907556433e]
s_w_ir
Już zjażyłem się o co chodziło Ci Fido z tym Bcc w pierwszym poście. Ależ j a ciemny jestem. To taka jakby ochrona przed przyszłymi spamerami no nie:). Heh życie jest piękne
Jabol
Cytat
no to moge zrobic petle:) z pobieraniem adresów z bazy a potem wszystkie zapisać w tablicy i  w mailu podać jako jedną zmienną:[php:1:3e231b57cf]<?php
$tablica=adresy;
mail($tablica);
?>[/php:1:3e231b57cf]
[manual:3e231b57cf]implode[/manual:3e231b57cf]
s_w_ir
okej okej to ja wiem jakkolwiek dzieki za pomoc napisałem tak tylko bo leniwy człowiek ze mnie i nie lubie wszystkiego pisać co oczywiste:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.