Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [propzycja] System "wirtualnych" piw czy czegoś
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
in5ane
Witam, proponowałbym wdrążenie do forum czegoś takiego, że jak ktoś nam pomoże, to możemy mu dać "wirtualne" piwo. Albo jak my komuś pomożemy, to możemy oczekiwać tego "wirtualnego" piwa.

I jak mamy np.:
Grupa: Zarejestrowani
Nr użytkownika: 21 900
Ilość piw: 25

I wtedy by było wiadomo, kto pomaga, a kto tylko prosi o pomoc. I, że każda osoba danej osobie może dać tylko jedno piwo.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi w sprawie mojego pomysłu smile.gif
vip3r
Popieram ten pomysl i proponuje dac nagrode jakas, np. range Developer itp.
tiraeth
Według zapowiedzi seaquesta, w nowej wersji forum (miała być już wczoraj, nie wiem dokładnie, dlaczego nie ma) ma być mod Pomógł mi, który działa na takiej samej zasadzie co "Ile piw".
sagittariuspl
ale po co to? winksmiley.jpg kto pomaga ten wie, że pomaga, myslicie, że to sprawi, że szybkość odpowiedzi wzroście o kilkaset procent bo ktoś będzie chciał +1 piwko pod avatarem?...
vip3r
Wiecej osob bedzie napewno pomagalo, ludzie dla tego "piwka" beda pomagac smile.gif
webdice
Cytat(vip3r @ 4.08.2007, 20:57:48 ) *
Popieram ten pomysl i proponuje dac nagrode jakas, np. range Developer itp.

Taa, a jak ktoś będzie bardzo dużo pomagał to dać mu administratora... Totalny bezsens. Tak jak kiedyś był wyścig kto będzie miał więcej postów, to teraz kto będzie miał więcej "piw".
vip3r
jakiego admina, dac developer i po problemie.
Goric
Moim zdaniem mnóstwo ludzi by na to poleciało... Spójrzcie na chociażby forum webtips.pl. Tam jest coś podobnego (Reputacja) i każdy chce mieć tą reputację większą... A można ją dostać tylko poprzez pomaganie innym.
sagittariuspl
problem jest. według mnie rangi takie jak 'developer' powinny być dawane z umiarem komus kto udziela się na forum, a nie tylko odpowiada często na bezmyślne pytania.
webdice
Cytat(vip3r @ 4.08.2007, 21:41:18 ) *
jakiego admina, dac developer i po problemie.

Ciebie umieściłbym w grupie Zarząd, ale przed tym proponuje przeczytać to.

Wracając do tematu, na początku pewnie będzie pisało więcej osób. Jednak uważam że to się nie sprawdzi, zauważyłem że na forum jest wiele osób które czekają na odpowiedź, a jak już dostaną zamykają przeglądarkę i wracają do pracy, na forum przychodzą gdy napotkają kolejny problem.
Ludvik
Pominęliście jeden, najważniejszy aspekt - taki system umożliwi łatwiejsze oznaczanie tematów, w których rozwiązano problem...
in5ane
No i wtedy myślę, że ludzi by częściej pomagali dla tych piw czy tam punktów.
No nie wiem tongue.gif... to jest propozycja dla adminów, ja na ich miejscu bym to wprowadził smile.gif

Aha i ja bym jeszcze proponował wprowadzić zamykanie rozwiązanych topiców smile.gif
webdice
Cytat(in5ane @ 4.08.2007, 21:59:44 ) *
(...) Aha i ja bym jeszcze proponował wprowadzić zamykanie rozwiązanych topiców smile.gif

Szczyt samolubstwa smile.gif.
in5ane
Cytat
Szczyt samolubstwa smile.gif.

co masz na myśli?
sagittariuspl
no to rozgorzało nam dyskusja biggrin.gif

zapykanie postów ma swoje plusy i minusy. do niezamkniętego zawsze mozna coś dopisać jakby pojawił się kolejny błąd ale dotyczacy tego samego problemu (np. jednak był błąd, który nie od razu został wykryty), jednak nie zamknięte posty są czasem po długim czasie bezsensownie odkopywane...

by być mod'em trzeba miec anielską cierpliwośc winksmiley.jpg
tiraeth
Cytat(sagittariuspl @ 4.08.2007, 21:22:26 ) *
ale po co to? winksmiley.jpg kto pomaga ten wie, że pomaga, myslicie, że to sprawi, że szybkość odpowiedzi wzroście o kilkaset procent bo ktoś będzie chciał +1 piwko pod avatarem?...

Za czasów phpBB, mod ten cieszył się bardzo dużą popularnością (czytaj: ludzie chcieli mieć coraz większy licznik) i częstotliwość odpowiadania - jak i jakość odpowiedzi - była większa guitar.gif

Cytat
według mnie rangi takie jak 'developer' powinny być dawane z umiarem komus kto udziela się na forum, a nie tylko odpowiada często na bezmyślne pytania.

Rangę Developer posiadają osoby, które pracuję nad PHP.pl (czytaj: są programistami, którzy tworzą PHP.pl), a nie osoby, które dużo "kodują".

Przestańcie prowadzić offtopic. Mod będzie, i tak jak napisał Ludvik, pomoże to w oznaczeniu tematu jako rozwiązany (takie pseudo [SOLVED])

Cytat
by być mod'em trzeba miec anielską cierpliwośc

Przez Twoje bezsensowne komentarze do moda, tracę tą "anielską cierpliwość" tongue.gif
sagittariuspl
@tiraeth
do cierpliwości - mówiłem w aspekcie necropostingu... nie zrozumieliśmy się
i nie twierdzę że ten moduł jest bezsensowny, ale podwazam potrzebę jego istnienia na tym forum.
i żebyś źle nie zrozumiał - jeżeli jest w przygotowaniu i ma się pojawić lada chwila to nie mówię, że go ma nie być - dam mu szansę.
Sabistik
Kolejna bezsensowna dyskusja o tym samym. Mod pomógł i oznakowanie rozwiązanych tematów będzie, jak tylko czas pozwoli. Rangę developera dostają tylko osoby wspomagające php.pl. Zamykania topiców nie będzie.

Zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.