Rafael6666
10.08.2007, 17:11:45
Mam problem z kodowaniem utf-8...
Nie wiem jak jest w tym kodowaniu utf-8 poniżej literka ź...
CODE
ăł //ó
ĺ‚ //ł
ĺ› // ś
ä™ //ę
ä‡ // ć
ä… // ą
ĺź // ż
ĺ„ //ń

//ź
Jeżeli ktoś wie, to proszę o pomoc:)
Pozdrawiam
Kicok
10.08.2007, 18:05:39
Jeśli te krzaczki po lewej to ISO-8859-2, to `ź` = `Ĺş`
ALE! Podaj nam do czego ci to jest potrzebne, bo jeśli poprawiasz kodowanie w taki sposób, to albo są to herezje, albo rozwiązywanie problemu strasznie okrężną drogą (czyli też herezja ;])
MMX3
10.08.2007, 18:34:46
1. zmień edytor.
2. naprawdę zmień edytor.
3. Join the dark side of VIM
i pisz całe strony w utf'ie a ten projekt sobie już odpuść, bo sie zamotałeś z tym utf'em
Ja też mam pewien problem z kodowaniem więc umieszcze to tutaj:P
Otóż ja swoje pliki .php koduje w UTF-8
Teraz problem.
Otóż przy tym kodowaniu nie działają mi sesje.
Wyskakuje mi cos takiego:
Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie
Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter
Nawet prosty kod typu
<?php
session_start();
?>
wyrzuca mi cos takiego
najpierw myslalem ze to ja zrobilem jakis blad ale nie:/
Pozniej sprawdzilem ustawienia przegladarki( firefox 2.0.0.6 i IE 6) ale tez wszytko oki.
Tak calkiem przypadkowo zapisalem swoj plik kodujac go w ANSI i wszytko bylo oki tylko nie bylo polskich znakow:(
I teraz mam prosbe do uzytkownikow forum zeby mi wyjasnili co mam zrobic zeby mi dzialaly sesje i zebym mial polskie znaki (i najlepiej zeby kodowanie bylo UTF-8 ale to juz nie koniecznie)
Dodam tylko ze jezeli chodzi o php html javascript itp to jest calkiem zielony, pisze dopiero po raz pierwszy stronke wiec prosze o szeroko pojeta wyrozumialosc:)
atomek4
12.08.2007, 09:15:51
Cześć,
dzieje się tak najprawdopodobniej dlatego, że przed session_start() nie może się nic znajdować. Spróbuj zapisać jako UTF without BOM (Byte Order Mark).
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.