Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Plik Z Funkcjami A Optymalność
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Teoria
Witam

W jednym pliku (nazwanym 'funkcje.php') przetrzymuję większość funkcji. Za każdym razem jest includowany w każdym pliku na witrynie.

I teraz pytanie: Czy jest jakaś różnica (w optymalności) pomiędzy tymi 2 rodzajami:

1. <?php
  2. function funkcja_1()
  3. {
  4. // troche kodu
  5. }
  6.  
  7. function funkcja_2()
  8. {
  9. // troche kodu
  10. }
  11.  
  12. (...)
  13.  
  14. function funkcja_n()
  15. {
  16. // troche kodu
  17. }
  18. ?>

a

1. <?php
  2. function funkcja_1()
  3. {
  4. include('funkcja_1.php');
  5. }
  6.  
  7.  
  8. function funkcja_2()
  9. {
  10. include('funkcja_2.php');
  11. }
  12.  
  13. (...)
  14.  
  15. function funkcja_n()
  16. {
  17. include('funkcja_n.php');
  18. }
  19. ?>

Słyszałem kiedyś opinie że jeżeli w funkcji jest include, to kod jest wgrywany dopiero wtedy gdy ta funkcja jest wykorzystywana. Czy to prawda?
Słyszałem również opinię, że tworzenie zbyt dużej ilości plików też nie należy do optymalnych rzeczy. (pewnie to prawda, ale czy należy się tym przejmować?)

Opinia opinią, wolę więc zapytać ekspertów winksmiley.jpg
b_chmura
Oczywiście ze includowanie jednego pliku z funkcjami jest wydajniejsze od incudowania treści funkcji do funkcji... nonsens
druga opcja jest beznadziejna
marcini82
A nie lepiej podzielic te funkcje na jakies mniejsze grupy, jakos ze soba powiazane, kazda grupe dac do innego pliku i includowac w razie potrzeby? Moze nie potrzebujesz tych wszystkich funkcji naraz?
Teoria
No właśnie w planach miałem albo ich podzielenie albo includowanie. Tylko najpierw musiałem się upewnić co do tego include.

Bo mam 3 pliki z funkcjami które zajmują, 21kb, 16kb, i 8kb kiedy 'normalne' pliki zajmują góra 2-10kb...
domis86
to drugie calkowicie odpada
jak funkcja bedzie sie uruchamiac np 1000 razy to bedzie sie includowal plik z jej kodem 1000 razy co zabije twoj program blinksmiley.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.