Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [shoutbox] [forum] [phpBB] 1 mały łatwy problem w 1 miejscu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-Matti-
Witam oto poczatkowa częśc instalacji shoutboxa by przemo by przemo w jednym miejscu mam wątpliwości co zrobic to wszystko...

Wklejam tylko aby było widać jeśli coś byłoby więcej potrzebne .Moje pytanie i wątpliwości z tego miejsca zamieściłem w kolorze czerwonym w miesjcu gdzie są smile.gif .

Pomóżcie pewnie to banał... ale to mój 1 shoutbox wczoraj kopiowałem kupe czasu i lipa wyszła... dziś chce mieć pewnosc w każdym punkcie co należy zrobić zeby przez jeden zły nie stracić tej kupy czasu na to robienie.
Help:)

pzdr
Matti

#
#-----[ COPY ]------------------------------------------
#
admin/admin_shoutbox.php to /admin/admin_shoutbox.php
templates/subSilver/admin/shoutbox_config_body.tpl to /templates/subSilver/admin/shoutbox_config_body.tpl
templates/subSilver/shoutbox_send_body.tpl to /templates/style/shoutbox_send_body.tpl
templates/subSilver/shoutbox_view_body.tpl to /templates/style/shoutbox_view_body.tpl
shoutbox.php to /shoutbox.php
shoutbox_body.php to /shoutbox_body.php
shoutbox_send.php to /shoutbox_send.php
shoutbox_view.php to /shoutbox_view.php
(Matti: ok skopiowałem pliki nawet na serwer do odpowiednich katalogów i co dalej co to właśnie oznacza pod spodem.)
Upload and run as forum admin: db_install.php

or insert it manually:
(Matti:pytania z wątpliwościami
-1mam zrobić pusty plik db_install.php i wczytać jako baze poprzez forum?
-2a moze skopiować poniższy "tekst" do tego pliku w formacie php i wtedy wczytać jako baze poprzez forum ?
-3włączyć phpmyadmina i wcisnąć środkowy przycisk:3 z 5 czyli zapytanie mySQL:wkleić i kliknąc wykonaj?
-4jeślibym wykonał 3 punkt to potem coś jeszcze robić innego na phpmyadmin czy już go wyłączyć?
-5 a mozę coś innego?)

#
#-----[ SQL ]------------------------------------------
#
CREATE TABLE phpbb_shoutbox (
id int(11) NOT NULL auto_increment,
sb_user_id int(11) NOT NULL,
msg varchar(255) NOT NULL,
timestamp int(10) unsigned NOT NULL,
sb_username varchar(255) NOT NULL,
PRIMARY KEY (id)
);

CREATE TABLE phpbb_shoutbox_config (
config_name varchar(255) NOT NULL,
config_value varchar(255) NOT NULL,
PRIMARY KEY (config_name)
);

INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('allow_guest_view','1');
INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('allow_guest','0');
INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('allow_delete_all','0');
INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('allow_delete','0');
INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('allow_edit_all','0');
INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('allow_edit','0');
INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('allow_bbcode','1');
INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('allow_smilies','1');
INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('links_names','1');
INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('make_links','1');
INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('count_msg','100');
INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('delete_days','30');
INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('text_lenght','500');
INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('word_lenght','90');
INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('date_format','D G:i');
INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('date_on','1');
INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('shoutbox_on','1');
INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('shout_width','630');
INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('shout_height','130');
INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('banned_user_id','');
INSERT INTO phpbb_shoutbox_config (config_name, config_value) VALUES ('banned_user_id_view','');
Cienki1980
Masz uruchomić RAZ plik chatbox_db_install.php

lub wykonać polecenia w linii poleceń bazy danym ( lub phpMyAdminie lub czymś podobnym )
-Matti-
Po skopiowaniu go do głównego na serwerze?questionmark.gif?

Wyskoczy mi jakaś instalacja? Robiłęm tak i page not found...

Moge spróbować jeszcze raz.Ale ten plik w głównym katalogu? Czy gdzie? A w phpmy admin to jak to zrobić?
-Matti-
Ok zmieniłęm cały 1 post by lepiej wyjaśnić
Cienki1980
Cytat(-Matti- @ 23.08.2007, 17:51:14 ) *
Ok zmieniłęm cały 1 post by lepiej wyjaśnić

Poszukaj czy masz gdzieś plik db_install.php

W którym folderze jest ... i go uruchom wpisując do przeglądarki adres ...sciezka_adresu/katalogi/db_install.php

lub otwierasz phpmyadmina i wykonujesz polecenia SQL które są podane niżej ... dokładnie tak jak opisałeś...

lub co najłatwiejsze szukasz kogoś kto zrobi to za Ciebie, skoro masz problemy zrobić sam.
-Matti-
Nie mam ani w plikach forum ani w folderze shoutboxa pliku db_install.php...

Czyli te tabele wkleić do zapytania phpmyadmin i raz kliknąć tak? potem wyłączyćphpmyadmin?
Cienki1980
Cytat(-Matti- @ 23.08.2007, 19:06:02 ) *
Nie mam ani w plikach forum ani w folderze shoutboxa pliku db_install.php...
Czyli te tabele wkleić do zapytania phpmyadmin i raz kliknąć tak? potem wyłączyćphpmyadmin?

Tak ... czasami warto samemu spróbować ... za to nie biją biggrin.gif
-Matti-
Tak zrobiłęm tak i sie schrzaniło ale potem jeszcze raz cos kliknąłem.

A pisze bo własnie robiłęm i coś nie wyszło wcześniej.
-Matti-
Na setke pewne??zastanowiła mnie jeszcze jedna rzecz:To na zielono coś z ajiimś modem że na zwykłym phpBB mozę nie chodzić... dobrze zrozumiałem?Ja mam zwykłę phpBB i wtedy nie poszło... choć w panelu shoutboxa widziałem...

################################################################ For Security Purposes, Please Check: http://www.phpbb.com/mods/downloads/ for the## latest version of this MOD. Downloading this MOD from other sites could cause malicious code## to enter into your phpBB Forum. As such, phpBB will not offer support for MOD's not offered## in our MOD-Database, located at: http://www.phpbb.com/mods/downloads/
################################################################ Note: If you use ShoutBox for not subSilver style change the line:## <link rel="stylesheet" href="templates/subSilver/subSilver.css" type="text/css" />## for your css file it is located in the shoutbox_send_body.tpl and shoutbox_view_body.tpl##########################################################
###

Prosze o odp bo nie chce sobie znowu bazy zjechać poprzez błędne wrzucenie czegośpzdrMarcin
-Matti-
Na ktoś na tyle świetnie angielski aby na pewno powiedziec czy o to chodzi? chodzi o ten tekst w poście powyzej??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.