Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Problem z $_GET
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
WebKing
Witam,

Mam pytanie
  1. <?php
  2. $user[1] = "webking1";
  3. $user[2] = "webking2";
  4. $user[3] = "webking3";
  5. $user[4] = "webking4";
  6. $user[5] = "webking5";
  7.  
  8. if($_GET['u'] == $user[]) 
  9. {
  10. echo $user[];
  11. }
  12. ?>

No i wyświetla się błąd Fatal error: Cannot use in /virtual/s/y/moja.strona.pl/user.php on line 8
Chciałbym aby była możliwość usera poprzez adres np. user.php?u=webking1 no i by się wyświetlił jego login
No ale wyświetla się błąd czy mógł by ktoś mnie poprawić z góry dziękuje za odpowiedź
mike
Pszenoszę na Przedszkole. Ten kod to jakieś bzdury.
Zacznij od samego zera bo widać, że nawet podstaw nie znasz.

$_GET['u'] == $user[] - porównujesz zmienna typu String do tablicy. Nic dziwnego, że nie działa.
Jeśli chcesz sprawdzić czy podana wartośc znajduje sie wśród innych wartości skorzystaj z in_array()
Suh
wydaje mi sie ze lepszym rozwiazaniem byloby np.

1. <?
  2.  
  3. if( $_GET['u'] ) {
  4.  print $_GET['u']."\n";
  5.  }
  6.  
  7. ?>

przy czym wczesniej w programie deklarujesz co ma byc przekazywane w odpowiednim momencie w zmiennej 'u' - czyli ktory element tej twojej tablicy ma byc kiedy uzyty.
bo raczej nie wyobrazam sobie zeby jakis uzywkownik pisal w adresie ?u=xxxxx smile.gif
-Grzegorz-
A czy w takim wypadku dałoby się połączyć to, co znajduje się za znakiem "=" z wartością z bazy danych MySQL?

Np. baza danych sklepu z rybkami zakłada istnienie rybek żółtych ("1" w polu "id_rodzaju" w MySQL), niebieskich (id_rodzaju = 2) i czerwonych (id_rodzaju = 3). No i każda z rybek znajdujących się w sklepie miałaby przyporządkowane któreś z tych "id_rodzaju". Jak to zrobić, żeby dało się wyświetlić wszystkie rybki danego koloru / rodzaju na podstronie ...php?id_rodzaju=x

Tzn. czy da się połączyć tę samą zmienną (np. $kolor) jednocześnie z parametrem WHERE w poleceniu SELECT, jak i fragmentem adresu URL?

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam, Grzegorz
phpion
  1. <?php
  2. $q = 'SELECT * FROM tabela WHERE typ='.mysql_ecape_string($_GET['typ']);
  3. ?>

Pamiętaj o przefiltrowaniu elementów przesyłanych getem (mysql_escape_string" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual)
-Grzegorz-
Cytat(phpion.com @ 29.08.2007, 12:32:26 ) *
  1. <?php
  2. $q = 'SELECT * FROM tabela WHERE typ='.mysql_ecape_string($_GET['typ']);
  3. ?>

Pamiętaj o przefiltrowaniu elementów przesyłanych getem (mysql_escape_string" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual)

Działa! smile.gif Dziękuję bardzo. G.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.