Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Przenoszenie zmiennej miedzy php a javascript
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jasiek
Witam
Mam problemik moze niedokladnie zwiazany z samym php ale jednak go tutaj umieszcze oto mam taki
skrypcik ...to jest frament wiekszej całości:

1. <?php
  2. if (isset($message))
  3. {
  4. "<script language='JavaScript1.2'>
  5. <!--
  6. window.open('Magazyn/zla_wiadomosc.html', 'Wiadomości', 'toolbar=no,menubar=no,scrollbars=no,resizable=no,height=250,width=250,left=6
  7. 0,top=400');
  8. //-->
  9. </script>";
  10. $message = NULL;
  11. }
  12. ?>

pytanie jest takie : czy jest mozliwość przenieśc wartość zmiennej $message do otwieranej w ten sposob formy a jezeli by była to szczęsliwy bede jak sie dowiem jak to zrobić wstydnis.gif
Pozdrowionka
kornel-php
Domyślam się, że chcesz wysłać zmienną do otwieranego okna, więc...

Możesz wysłać ją przez GET

1. <?php
  2. if (isset($message))
  3. {
  4. "<script language='JavaScript1.2'>
  5. <!--
  6. window.open('Magazyn/zla_wiadomosc.html?message=".$message."', 'Wiadomości', 'toolbar=no,menubar=no,scrollbars=no,resizable=no,height=250,width=250,left=6
  7. 0,top=400');
  8. //-->
  9. </script>";
  10. $message = NULL;
  11. }
  12. ?>

Lub poprzez sesje

1. <?php
  2. if (isset($message)) {
  3. $_SESSION['message'] = $message;
  4.  
  5. "<script language='JavaScript1.2'>
  6. <!--
  7. window.open('Magazyn/zla_wiadomosc.html', 'Wiadomości', 'toolbar=no,menubar=no,scrollbars=no,resizable=no,height=250,width=250,left=6
  8. 0,top=400');
  9. //-->
  10. </script>";
  11. $message = NULL;
  12. }
  13. ?>

I na górze otwieranego elementu wrzucić session_start, po czym odczytać zmienną jako $_SESSION['message']

Istnieje jeszcze możliwość zapisania zmiennej jako ciasteczka...

Mój setny post!
jasiek
Kernel: thx .... rozwiązałeś mi wiele problemów tą podpowiedzią i aż sam sobie sie dziwie że samna to nie wpadłem ale widzocznie wczoraj zła koniunkcja planet była, IQ się obniżyło albo poszedłem na łatwizne...pewno to ostatnie Jeszcze raz dzieki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.