Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Panel Admina
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Sunburn
Witam, czy mógłby ktoś napisać w bardzo ogólny sposób na jakiej zasadzie działa panel admina (np. w systemie newsów). Chodzi mi o ogólny zarys bo nie wiem z której strony to "ugryźć"

Chciałbym sie dowiedzieć na jakiej zasadzie działają dwie różne wersje panelu admina:
1) Tylko admin może dodawać newsy i je edytować, usuwać

2) Newsy moga dodawać zalogowani użytkownicy ale przed pokazaniem ich na stronie admin musi je zatwierdzić

Myślałem nad tym, żeby zrobić dwie oddzielne sesje (dla admina i dla zwykłego usera) które będą wyświetlały dodatkowe opcje na koncie admina ale nie wiem czy tak mozna zrobić

Pozdrawiam i z góry dzieki
pioch
ad1 . nadajesz prawa i sprawdzasz czy zalogowany user ma te prawa
ad2 dodaj do newsa pole "zatwierdz : i gdy wysyła to user to daj 0 , a na stronie głowej ze wyswietlane sa tylko z 1 i admin zatwierdza to
Sunburn
a mógłby ktoś to pokazać na konkretnym przykładzie? ucze sie dopiero php i część rzeczy wolałbym zobaczyc na pocżatku żeby wiedzieć o co chodzi

Pozdrawiam
in5ane
No robisz tak, że w bazie w danej tabeli np. "news" dodajesz pole typu INT (np. o nazwie "aktywnosc") i w nim jak będzie wartość 1 to wtedy news będzie wyświetlony, robisz to przy zapytaniu za pomocą: WHERE aktywnosc = 1 i dalej jest tak, że jak ktoś dodaje newsa z poziomu strony (od klienta) to jak dodaje, to on dodaje, że do pola o nazwie "aktywnosc" dodaje wartość 0 (w tym momencie dany news się nie wyświetli, tzn. jest on do akceptacji przez admina) i teraz ty w panelu admina bierzesz zmieniasz wartość w polu "aktywnosce" z 0 na 1 (na to jest kilka sposobów).

Teraz kombinuj, a nie czekasz na gotowca. Jeżeli chcesz gotowca to zapraszam na giełdę ofert.

Pozdro smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.