Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] problem z include i sciezkami bezwzglednymi
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
szsz
Jestem poczatkujacy w PHP.
Oto kod http://localhost/stud/proby6.php
  1. <?php
  2. include '/a.php';
  3. ?>
  4. <a href="/a.php"> link </a>

Wyswietla mi sie blad:

1. <?php
  2. Warning: include(/a.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in C:Program FilesApache Software FoundationApache2.2htdocsstudproby6.php on line 2
  3.  
  4. Warning: include() [function.include]: Failed opening '/a.php' for inclusion (include_path='.;C:php5pear') in C:Program FilesApache Software FoundationApache2.2htdocsstudproby6.php on line 2
  5. ?>

Pod tym jest link do a.php, ktory jednak dziala i wyswietla a.php!
Dlaczego include nie potrafi znalezc pliku, a odnosnik <a></a> tak?

Plik a.php jest w C:\...\htdocs

Z pewnych powodow chce sie poslugiwac sciezka bezwzgledna.
PanGuzol
Jeśli plik które chcesz dołączyć znajduje sie w tym samym katalogu co plik w którym wywołujesz funkcje include to podajesz tylko nazwę pliku bez tego "/" a jeśli jest w katalogu wcześniej to dodajesz przed nazwą pliku "../"
szsz
Tak, ale to sa sciezki wzgledne, a ja (chyba - inaczej sobie z innym problemem nie radze) potrzebuje uzywac sciezek bezwzglednych: /jakiskatalog/skrypt.php
PanGuzol
Czyli musisz podać ścieżkę zaczynając od C:/ chyba że używasz Linuksa lub jakiegoś innego systemu Uniksowego to zaczynasz od "/"
Lub możesz użyć zmiennej $_SERVER["DOCUMENT_ROOT"]
Berkovits
Wlasnie sie zarejestrowalem.
Bylem anonimowym szsz, a teraz Berkovits.

Dzieki PanGuzol, faktycznie, jak wrzucilem a.php do katalogu glownego c:\ to mi go przeczytal!
Miales racje. Dzieki bardzo.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.