Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] [mysql] Od czego zaczac, aby programowac w php ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kkuubbaa88
witam

chcialbym sie dowiedziec od czego zaczac, aby mozna bylo sie uczyc php. chodzi mi glownie o to co trzeba zainstalowac i jakie programy beda najlepsze, abym mogl juz cos zaczac z tym php sie uczyc... smile.gif

pozdro i dieki za pomoc smile.gif
kicaj
Google: Kurs PHP, WAMP
Max Damage
Musisz sobie zainstalować PHP i MYSQL, ale łatwiej ci będzie wykorzystać jakiś hostingowany serwer np. yeahost.com. Do nauki najlepiej kup sobie jakąś książkę albo pochodź po tutorialach w necie. Do pisania wystarczy ci nawet notatnik, ja np. używam Dreamweavera bo ładnie koloruje składnie.
atomek4
Witaj,
można też zapoznać zapoznać się z tym krótkim artykułem, ewentualnie manual

Pozdrawiam
qqrq
Ja ze swojej strony mogę polecić tandem http://gajdaw.pl/php/ i http://php.net. W tym pierwszym masz dokładny opis instalacji i pierwsze kroczki z PHP-em (wersje oprogramowania może i z deczka przestarzałe, ale w nowszych wszystko jest analogicznie), w drugim się rozumie - opis (wszystkich) funkcji no i trochę roztłumaczone...

Miłej zabawy!!! smile.gif
kkuubbaa88
ksiazke mam smile.gif "Php Kompendium" smile.gif tylko jak zrobic, abym mogl sprawdzac sobie moja prace ? tzn, aby dzialaly mi napisane skrypty oraz MSQL na kompie ? co najlepiej do tego zainstalowac ?
Cysiaczek
Koledzy wyżej podali Ci np. WAMP - gotowy zestaw, który instalujesz i juz masz u siebie lokalny serwer www z obsługa baz banych i php. Jeśli chcesz (polcecam), to pobaw się w ręczną instalację Apache, MySQL i PHP - nie jest to trudne, a opis instalacji jest na php.net
Jedna rzecz - pod żadnym pozorem nie instaluj PHP4!!!

Sprawa formalna:
Popraw proszę tytuł topiku na zgodny z zasadami forum Przedszkole

Pozdrawiam.
kkuubbaa88
poprawilem temat smile.gif

tak wiec jakos bardzooo poczatkujacy zainstalowalem sobie caly pakiet WAMP5. smile.gif teraz jesli moge to prosze powiedzcie co dalej z tym mam robic ? co i gdzie jest w tym programie ? i jak w ogole go uzywac ?
atomek4
Wszystko odnośnie uruchamiania serwera masz tutaj

Tutoriale co i jak pisać w PHP możesz znaleźć nawet w serwisie YouTube, wystarczy tylko poszukać, klik

Ewentualnie zaopatrz się w jakąś książkę, jest o tym osobny temat na tym forum

Pozdrowienia!
kkuubbaa88
ten program wamp5 trzeba jakos specjalnie konfigurowac ? cos dodawac ? kombinowac ? czy od razu pozna przejsc do nauki pisania php ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.